Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Китай превзе пазара на смартфони в Русия, който се е свил с 33%

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 27.02.2023 г.

12:28 | 27 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китайските марки заемат около 95% от пазара на смартфони в Русия в началото на 2023 г. след излизането на Samsung и Apple от страната в резултат на инвазията в Украйна. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Най-големият доставчик е Xiaomi с над 50% пазарен дял. Китайските смартфони бяха популярни в Русия още преди войната. Според оценки на Counterpoint техният дял в края на 2021 г. е бил около 40 процента. Samsung с различните си модели и Apple със своите iPhone обаче заедно заемаха около 53 процента от пазара. Сега номер 2 след Xiaomi е компанията Realme.

Xiaomi, Realme и Honor, бюджетната марка, която преди това беше собственост на китайския технологичен гигант Huawei, „реагираха бързо, за да се възползват от възможността", казва Ян Стрижак, асоцииран директор на Counterpoint Research. През третото тримесечие на 2022 г. те са увеличили доставките си за Русия съответно с 39%, 190% и 24% в сравнение с предходното тримесечие.

Макар че китайските марки се възползват от западното ембарго, руският пазар се свива, тъй като икономиката на страната се срива.

През миналата година продажбите на смартфони в Русия са намалели с 33% до 21 милиона броя, показват данните на Counterpoint Research. За сравнение, пазарът на смартфони в Европа е намалял с 20%.

Късно в събота Twitter Inc. уволни още работници в рамките на нова вълна от съкращения, целящи да намалят разходите на компанията за социални мрежи, която вече е собственост на Илон Мъск, коментира още Попов.

Според запознати съкращенията засягат служители от различни екипи на компанията, включително инженерни и продуктови специалисти. Някои служители са научили, че са съкратени чрез имейл късно в събота, а други написаха в Twitter, че са научили, че са уволнени, когато вече не са могли да влязат във вътрешната система.

Не е ясно колко точно служители са били засегнати, макар че според източниците става въпрос за десетки. По-рано The Information съобщи, че са били освободени повече от 50 души. Twitter не е отговорил на искането за коментар от Bloomberg News извън обичайното работно време.

Финландският производител на 5G оборудване Nokia обяви плановете си да промени идентичността на марката си за първи път от близо 60 години, като въведе ново лого, тъй като производителят на телекомуникационно оборудване се фокусира върху агресивния растеж и за да спре хората да го свързват с мобилните телефони - бизнес, който той напусна преди почти десетилетие.

Новото лого се състои от пет различни форми, образуващи думата NOKIA. Емблематичният син цвят на старото лого е изоставен и е заменен с различни цветове в зависимост от употребата, предава Ройтерс.

„В съзнанието на повечето хора ние все още сме успешна марка за мобилни телефони, но не това е целта на Nokia", заяви главният изпълнителен директор Пека Лундмарк в интервю за Bloomberg преди Световния мобилен конгрес в Барселона в неделя.

“Искаме да стартираме нова марка, която е съсредоточена много върху мрежите и индустриалната цифровизация, което е нещо съвсем различно от старите мобилни телефони”.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.