Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Започва преразпределение на доходите от най-богатите в Европа към периферията

Проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, "Бизнес старт", 16.01.2023 г.

12:00 | 16 януари 2023
Обновен: 12:08 | 17 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Високата инфлация и предизвиканите от нея социални сътресения и конфликти ще са основният риск за световната икономика през 2023 г., която макар и трудна, ще избегне катастрофалните прогнози. Заради силното икономически интегриране с Германия, забавянето на най-голямата икономика в Европа ще има силно отражение в България. Това каза проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.


"На някои места в развитите икономики се очертава рецесия - преди всичко в Германия, някои страни от централна Европа, които са икономически свързани с нея, някои скандинавски страни. Но в глобален мащаб няма да има рецесия както през 2008 г... Ще има преразпределение на доходите както в национално, така и в глобално измерение, но в глобален мащаб не се очаква намаление на БВП."

Ще има засилване на конфликти, свързани с това преразпределение, на национално, регионално и световно ниво, каза Хаджиниколов. Китай, Африка и някои страни от Латинска Америка се развиват с добри темпове, докато други - САЩ и Западна Европа - стагнират или се развиват много малко, обоснова се той.

"Германия, Италия и близки до тях страни ще имат отрицателен показател и това явно ще доведе до прехвърляне на част от доходите от най-богатите в Западна Европа към периферията, не само в Европа, но и в света."

Не може да се очакват някакви особено промени в структурата на световния ред и въпреки че дълговете на различните страни ще се увеличат заради инфлацията и в този сектор не може да се очаква значителна промяна.

В коментар за развитието на енергийния сектор, Хаджиниколов каза, че структурните причини, довели до поскъпването на енергийните ресурси още преди войната в Украйна - като ограничаването на производството и инвестициите - вече се коригират, а шоковете от пренасочването на доставките на природен газ и петрол вече отминават.

Декарбонизацията на световната икономика ще продължи и ще е центъра на вниманието, както и произлизащите от нея предизвикателства, каза Хаджиниколов.

"Разрушителният елемент, който съществува при всяка иновация, няма да отшуми толкова бързо, но ще намалява с времето. При конюнктурното явление, свързано с рязкото съкращаване на инвестициите в традиционните енергоносители и войната в Украйна, има постепенно преодоляване на шоковете и може би ще има по-голямо успокояване през 2023 г. Може да има лек умерен оптимизъм по отношение на енергийния аспект на инфлацията."

Забавянето в икономиката и ефектите от войната ще забавят постигането на климатичните цели, но "няма никакво отказване от тази гигантска задача", каза Хаджиниколов.

"Всичко се разглежда просто като аспекти на прехода."

Колко голямо и колко дълго ще бъде преразпределението на доходи може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.