Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нестабилната евроатлантическа ориентация е риск за българската икономика

Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в „Бизнес старт”, 11.01.2023

13:08 | 11 януари 2023
Обновен: 09:55 | 16 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Инфлацията в България ще бъде по-висока от средната за Европа и ще продължи с нарастване на цените в определени сектори като енергетика и храни. Българските банки се готвят  за вдигане на основния лихвен процент, направили са своите прогнози и те не са съвсем оптимистични. Това каза Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

По думите на Галев в България наблюдаваме изкуствено задържане на основния лихвен процент от страна на БНБ спрямо това, което правят Европейската централна банка и другите държави в Европа, както и САЩ. Забавянето във вдигането на лихвите в България може да обвържем със стремежа да се запази социалния мир преди изборите и да няма протести. Българските банки се готвят вече за вдигане на основния лихвен процент, направили са своите прогнози и те не са съвсем оптимистични.

„Очевидно е, че това ще се случи, въпросът е кога и с колко. Това със сигурност ще доведе до охлаждане на някои пазари и най-вече на пазара на недвижими имоти и строителството”, посочи събеседникът.

Вече много дълго време сме в предизборна ситуация и съответно в ситуация на изключително популистки решения, които са краткосрочни и без да взимат предвид дългосрочните ефекти, предупреди Галев.

Извън популизма има две основни заплахи за страната ни и първата е свързана с евроатлантическата ориентация на България, която в някои отношения не е много стабилна и има подозрения, че страната ни не следва изцяло стратегическите насоки, които задава нейното членство в Европейския съюз и в НАТО - най-вече във връзка с отношенията ни с Русия. Втората заплаха касае върховенството на закона, което продължава да е проблематично в България, каза събеседникът.

Коментирайки външните фактори, които ще окажат влияние върху развитието на българската икономика, Галев подчерта, че износът на България е ориентиран предимно към Европейския съюз и там при основните ни търговски партньори се очаква макар и слаб растеж. От тази гледна точка  при нас нас нещата изглеждат добре и най-вероятно съществуващата тенденция на нарастване на износа ще се запази, защото все още продължава да конкурираме с ниските цени на труд.

„Очаквам износа да продължи да расте”, прогнозира Галев.

Събеседникът посочи, че България започва да изнася и в някои сектори, които са нетрадиционни за страната ни. Например, започваме на изнасяме услуги в областта на възобновяемата енергия – монтажници, инсталатори, все повече фирми в България се ориентират към пазари в чужбина и наблюдаваме скок в този бизнес.

„Ние предлагаме доста по-конкурентни цени на тази услуга”, изтъкна Галев.

Задава ли се стагфлация на хоризонта и ще се повишават ли заплатите през 2023 година?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.