Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ръст в кибератаките, престъпниците от улицата се „качиха” в облака

Иван Хаджов, директор бизнес развитие в Mastercard за България, Северна Македония, Косово, Албания, в „Бизнес старт”, 16.12.2022

12:45 | 16 декември 2022
Обновен: 19:12 | 16 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска


След Covid пандемията видяхме голям ръст в кибератаките, защото голяма част от организираната престъпност премина от улицата в „облака”. Виждаме атаки не само срещу големи институции като банки, но и срещу малки и средни предприятия, по организации, които са извън технологичния бизнес, дори към публичния сектор. Голяма част от успешните атаки са вследствие или на човешка грешка, или на човешка немарливост. Затова е важно освен технологията да бъде на високо ниво, да има образование и киберхигиена, коментира Иван Хаджов, директор бизнес развитие в Mastercard за България, Северна Македония, Косово, Албания, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Киберсигурността трябва да е приоритет на всеки един участник в компанията – от висшия мениджмънт до всички оперативни работници, подчерта събеседникът.

„Mastercard е една от най-атакуваните мрежи в света, всеки ден получаваме над 200 атаки в минута, но е факт, че успяваме да се справим успешно с тях”.

За целта използваме нашия над 50-годишен опит в опазване на системата ни и освен това сме инвестирали над един милиард долара в придобиване на стратегически компании за киберсигурност, градим екип от  експерти и си партнираме с други компании за киберсигурност, за да направим цялата екосистема по-сигурна, обясни Хаджов.

По отношение на технологиите, които ще имат най-голямо въздействие върху дигитализацията на финансовия сектор през следващата година, събеседникът посочи, че изкуственият интелект от години се използва във финансовия сектор за оценка на риска и елиминиране на измамите, но навлиза все повече в бизнеса в различни сфери – например чатботове за връзка с клиенти, портфолио мениджмънт и други. Друга такава технология е популярната добавена  реалност, която не е достигнала пика си и очакваме много интересни иновации в тази сфера, защото ще видим нова платформа за взаимоотношения между бизнеса и крайния потребител, каза Хаджов.

„На пазара навлизат активно блокчейн и криптовалутите и въпреки криптозимата, която имаме в момента, вярваме, че голяма част от тези валути ще останат, тези модели ще продължат да съществуват, но ще бъдат променени по ефективен начин”.

Коментирайки срива на криптоборсата FTX, събеседникът посочи, че проблемът до голяма степен тук е в регулациите.

Регулация трябва, тя ще отсее добронамерените и успешни бизнес модели от тези, които са спекулативни и това ще създаде доверие в потребителите. Европейската регулация е правилният път, изтъкна Хаджов.

Още за рисковете от хакерски атаки срещу платежната инфраструктура  и как ще се разплащат хората във виртуалната реалност може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.