Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Грегор Волф: Ако се обедини, българският бизнес ще пробие по-лесно в Германия

Грегор Волф, управляващ директор на Германската експортна асоциация и вицепрезидент на EuroCommerce, в "Бизнес старт", 08.12.2022

13:32 | 8 декември 2022
Обновен: 14:25 | 8 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Българските компании и тези от региона могат да спечелят най-много от сегашните предизвикателства и поредица от кризи. Шансовете за всички компании са много добри, не само за големите, но и за малките, които могат да се кооперират, за да участват в изложения и да бъдат видими. Това коментира Грегор Волф, управляващ директор на Германската експортна асоциация и вицепрезидент на EuroCommerce, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Изминалите месеци бяха много предизвикателни за германската икономика. Но мисля, че това важи за всички страни в Европа, които страдат от високите цени на енергоносителите и от високата инфлация. Трябва да се справим заедно с тези предизвикателства, каза гостът. "Това е причината нашето правителство да пътува много по света напоследък – за да намери нови доставчици на енергия... Въпреки това часовникът тиктака, това е надпревара с времето. Но силно се надяваме, че има светлина на хоризонта. За всички".

"Цял букет" са предизвикателствата за германския експортен бизнес, коментира събеседникът. На първо място е войната, но търговията надмина нивата отпреди пандемията, като "бизнесът свърши много добра работа, въпреки предизвикателствата и средата".

"Стратегията за нулев Covid на китайското правителство е друго предизвикателство... Зависимостта от китайския пазар е много по-голяма от зависимостта от Русия. Защото там става въпрос не само за енергетиката, какъвто е случаят с Русия, а за всички сектори на германската икономика".

В момента всеки прави каквото може, за да намали зависимостта си от Китай и да намери нови доставчици, добави Волф. "И всъщност това е голяма възможност за българските компании – да заемат част от тези позиции".

"България и съседните държави могат да спечелят най-много от сегашните предизвикателства и поредицата от кризи".

Съветът на Грегор Волф е българските компании "да действат, да бъдат видими, да участват на търговски изложения, да покажат продуктите си, да покажат, че произвеждат това, от което има нужда пазарът". "Да имат ясна представа за търсенето в германската икономика, за това къде са нарушени веригите на доставки и къде българските компании могат да се възползват от това".

"Не е нужно да си огромна компания, за да направиш това. Много често се оказва, че липсата на една малка част пречи на целия механизъм да работи. Така че гледайте внимателно къде са нишите на пазара и се опитайте да ги заемете".

Германската страна също е много заинтересувана да намери нови бизнес партньори, нови доставчици, за да посрещне нуждите на своята икономика. Има две много важни теми, по които няма промяна – зеленият преход и цифровата трансформация и това все още са основни цели, подчерта събеседникът. "Трябва да направим всичко, за да осъществим зеления преход и да бъдем климатично неутрални. Ако разполагате с нови технологии и продукти, които помагат за постигане на климатичната неутралност, вие ще сте на първите места".

"Мога само да окуража всички български компании да участват в международната търговия, да си партнират с европейски компании. Това е пътят да направим Европа по-силна, да заздравим бизнес връзките между европейските страни и да се държим заедно като единна Европа".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.