Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Заявката за правителство на малцинството е амбициозна, но неизпълнима

Милен Любенов, политолог, в „Бизнес старт”, 24.11.2022

14:32 | 24 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Червените линии между политическите партии остават да тежат сериозно на политическата система. Политическите партии така и не разбраха, че за да има диалог между тях, те трябва да извършат вътрешни промени, така че да бъдат приемлив партньор едни за други. Това каза Милен Любенов, политолог, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Не можем да очакваме качествено законодателство, когато всички очакват, че ще има избори. Логиката на правителство с дълъг мандат е да извърши реформите спокойно, правителство с кратък хоризонт е неработещо, изтъкна събеседникът.

Трябва да се стъпи на много ясни приоритети, но голяма част от партиите се държат като при подготовка за предизборна кампания.

„Когато се задават избори, надделява популисткото говорене”, каза Любенов.

Коментирайки забавянето на процедурата по връчването на мандати от страна на държавния глава, събеседникът каза, че се намираме в безпрецедентна ситуация , защото това бавене има смисъл ако наистина партиите имаха нужда от някакво време, за да постигнат съгласие за правителство. Виждаме обаче, че от ден на ден избухват нови скандали.  

По думите на госта намаляването на избирателната активност не е свързано с машинното гласуване, а защото доверието в политическите партии намалява драстично.

„За да увеличи една партия резултата си, трябва да работи за увеличаване на доверието към себе си”.

Заявката, която дадоха „Продължаваме промяната” и „Демократична България”  за опит за съставяне на правителство на малцинството е амбициозна, но не изглежда изпълнима.

„Иначе такъв модел на кабинети на малцинствата работи в много европейски  държави”.

Защо Европейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.