Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пазарът на смартфони се свива, а запасите са спирачка за нови поръчки

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 03.11.2022

13:15 | 3 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Пазарът на потребителски устройства се свива по-бързо от опасенията и търсенето на смартфони е нестабилно, което доведе до срив на акциите на Qualcomm - най-големият производител на чипове за смартфони, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Концернът даде много по-слаба прогноза от очакваното, наказан от икономическото забавяне и ограниченията заради Covid-19 в Китай.

Приходите през първото фискално тримесечие ще бъдат между 9,2 и 10 млрд. долара, заяви Qualcomm в сряда спрямо средната оценка на анализаторите за 12 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата в най-добрия случай ще бъде 2,45 долара на акция, каза Qualcomm. Средната прогноза беше за 3,40 долара.

„По-нататъшното влошаване на макроикономическата среда и продължителните ограничения заради Covid в Китай доведоха до широкообхватно отслабване на търсенето в различните нива и региони", заяви базираната в Сан Диего компания в презентация пред инвеститорите.

Основният продукт на Qualcomm е процесорът, с който работят много от смартфоните в света. Тя продава и модемните чипове, които свързват iPhone на Apple Inc. с високоскоростните мрежи за пренос на данни.

Преди три месеца Qualcomm вече намали прогнозата си за доставките на смартфони, предвиждайки спад с между 4 и 6% през 2022 г. спрямо предходната година. Производителите на телефони преработват излишните запаси, преди да се върнат към новите поръчки.

Индустриален парк в Китай, в който се намира най-големият завод за сглобяване на продукти на Apple в света, започна седемдневно блокиране заради Covid.

Блокадата се случва в момент, в който Apple работи, за да отговори на търсенето на някои от новите си iPhone-и, които бяха пуснати на пазара през септември. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви преди дни, че телефоните от висок клас iPhone 14 Pro на компанията остават с ограничено предлагане.

Икономическата зона на летището в Джънджоу, разположена в централната китайска провинция Хенан, налага „тихи мерки за управление". До облекчаване на ограниченията на 9 ноември на жителите не се разрешава да излизат навън, а по пътищата се допускат само одобрени превозни средства.

Фабриката в Джънджоу е собственост на Foxconn, най-големия доставчик на iPhone на Apple. През миналата седмица Foxconn съобщи, че заводът ѝ в Джънджоу е бил засегнат от малко огнище на Covid.

Джънджоу се бори с нова вълна от Covid. Градът блокира някои квартали, тъй като Китай продължава да прилага политиката си за нулево разпространение на Covid, използвайки тестове, блокирания и карантини, за да се справи с вируса.

По-рано този месец Foxconn въведе мерки за превенция на разпространението на вируса, като например изискване служителите да си направят тест за Covid в рамките на 24 часа след влизането им в помещенията на комплекса и ги призова да се ваксинират.

Apple все още разчита в голяма степен на Китай за по-голямата част от производството на iPhone, но технологичният гигант диверсифицира веригата си за доставки.

През септември компанията обяви, че ще сглобява iPhone 14 и в Индия в опит да измести част от производството от народната република. 

Илон Мъск заяви, че Twitter Inc. няма да позволи на никого, който е бил отстранен от услугата заради нарушаване на правилата ѝ, да се върне в платформата, докато компанията не въведе ясен процес, което според него ще отнеме поне няколко седмици.

Мъск, който наскоро завърши придобиването на компанията за 44 млрд. долара, заяви в Twitter, че е разговарял с редица лидери от гражданското общество за това как компанията „ще продължи да се бори с омразата и тормоза и да прилага политиките си за честност на изборите“. 

Потребителите, рекламодателите и служителите на Twitter следят отблизо какво ще направи Мъск през първата си седмица като собственик на Twitter. Главният изпълнителен директор на Tesla заяви по-рано, че Twitter не трябва да забранява постоянно потребителите и че ще отмени забраната на акаунта на Доналд Тръмп, който беше отстранен заради риск от по-нататъшно подстрекаване към насилие след бунта в Капитолия в САЩ през миналата година.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.