Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Instacart отложи плановете за IPO през 2022 г. поради сътресения на пазара

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 24.10.2022 г.

12:20 | 24 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Гигантът за доставка на храна Instacart Inc. отлага плановете си да излезе на борсата поне до следващата година. Instacart планираше да подаде своето заявление S-1 тази седмица, но преразгледа решението си на фона на бурния пазар. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Главният изпълнителен директор на компанията Фиджи Симо написа в бележка до персонала в четвъртък вечерта, че „изключително бурните“ пазари правят „много малко вероятно“ първичното публично предлагане да бъде възможно за компанията през 2022 г.

Instacart по-рано намали оценката си до около 13 милиарда долара и реши да не става публична, докато пазарните условия не се подобрят.

Базираният в Сан Франциско стартъп, оценен от инвеститорите на 39 милиарда долара през 2021 г., е събрал стотици милиони долари финансиране на рисков капитал. Instacart подаде поверителна заявка, за да стане публична по-рано тази година.

Компанията отказа да коментира момента на публичното предлагане. „Ние сме невероятно горди от работата, която вършат нашите екипи“, се казва в изявление на компанията. „Нашият бизнес никога не е бил по-силен.“

Instacart, най-голямата онлайн компания за доставка на хранителни стоки в САЩ, се разрасна по време на пандемията, тъй като повече клиенти поръчваха храна за вкъщи. Оттогава оценката на компанията се срина и тя съкрати работници. На среща на персонала по-рано този месец лидерите на компанията подчертаха, че основите на стартъпа са здрави и казаха на служителите, че ще компанията ще стане публична, когато по-широките икономически условия се подобрят.

Симо подчерта силната финансова позиция на компанията: продажбите са нараснали с повече от 40% в сравнение с миналата година, а брутната печалба се е увеличила с повече от 45%. Нетният доход и коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация са се увеличили повече от два пъти спрямо второто тримесечие.

Американската технологична компания Snap Inc. отбеляза по-нататъшно забавяне на ръста на продажбите и сигнализира, че пазарът на дигитална реклама може да остане слаб за известно време, което доведе до рязко понижение на акциите на компанията в края на седмицата, каза Попов

В писмо до инвеститорите в четвъртък Snap заяви, че работи с предположението, че през това тримесечие няма да има ръст на приходите спрямо предходната година, въпреки че досега е отчела около 9% повишение за периода. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха почти 7% ръст за четвъртото тримесечие.

Книжата на Snap се сринаха с 26% в началото на търговията в петък. Спадът засегна и други акции на социални медии, като книжата на компанията майка на Facebook Meta Platforms поевтиняха с 1,16%. В крайна сметка до края на сесията в петък сривът бе от 28,08% до 7,76 долара за акция, пише The Wall Street Journal.

Ръководителят на отдела за хардуерен дизайн на Apple Inc. Евънс Ханки напуска производителя на iPhone три години, след като започна работа там, създавайки значителна празнина на върха на компанията, известна с елегантния външен вид на продуктите си, коментира още Попов.

Ханки беше назначена на този пост през 2019 г., за да замени Джони Айв, емблематичен ръководител на дизайна на компанията в продължение на две десетилетия. Преди да поеме сегашната си позиция на вицепрезидент по промишления дизайн, Ханки прекара няколко години в Apple в отдела на Айв. След това тя започна да се отчита на главния оперативен директор Джеф Уилямс.

Нейното предстоящо напускане бележи първия път, в който Apple ще остане без фактически ръководител на отдела за дизайн, откакто съоснователят Стив Джобс пое отново контрола над компанията в края на 90-те години и назначи Айв на тази длъжност. Ричард Хауарт, ключов дизайнер в екипите и на Айв, и на Ханки, между 2015 и 2017 г. за кратко заемаше длъжността ръководител на индустриалния дизайн, подчинен на Айв.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.