Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Радостин Чолаков и менторът му Тодор Колев: Българското образование още ражда таланти

Тодор Колев, основател и председател на Кооперация “Комрад Кооператив", Obecto; Радостин Чолаков, отличен с грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“

13:40 | 10 октомври 2022
Обновен: 13:50 | 12 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Общото ниво на българската образователна система има проблеми. Топ един процентът в България на учениците с най-високи постижения обаче се оказва, че е и топ един процент в света. Българската образователна система ражда изключително талантливи деца. От Масачузетския технологичен институт бяха пратили делегация, която да провери защо България ражда толкова умни деца. Това, което бяха установили, че причината е, че имаме специализираните математически гимназии, където децата влизат в материал, който е много далеч от основния училищен материал, подготовката е много интензивна и именно тези елитни, макар и държавни училища, раждат тези топ един процент таланти. Това каза Тодор Колев, основател и председател на Кооперация “Комрад Кооператив" и Obecto, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Тодор Колев е ментор на Радостин Чолаков, 16-годишният ученик, който бе отличен наскоро с грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Според младежа най-изявените ученици в България успяват да намерят връзки с ментори. Когато имаш визия още от рано, такава връзка може да намериш в България, подчерта Чолаков.

По думите му образователната система като цяло може да се подобрява, взимайки пример от малкия процент успеваемост най-отгоре и да се разширява и надолу, като се дава достъп на повече ученици до ментори от научната и бизнес сферата.

„Този модел работи добре”.

България може да стане хъб за научна дейност на Балканския полуостров и в Европа. Така не само най-добрите българи ще имат опция да останат тук, но и ще се привлекат външни инвестиции и хора, които ще идват тук да правят свои научни опити и компании, каза Радостин Чолаков.

Коментирайки методите си на преподаване, Тодор Колев сподели, че за него е важно не толкова да казва какво да се направи, а по-скоро да показва проблемите, да предлага решения и да помага на ученика да види какви възможности има пред него.

„Това, което е най-хубаво е, че имаме дискусии. Те не просто правят това, което им кажа, а го подлагат на съмнение, при което уча и аз, което е най-доброто”.

Тази си идея оприличавам като „частен БАН” – хем правим наука, хем нещата се използват в клиентски проекти. Това, което правим,  е да решаваме реални проблеми от бизнеса и да има комерсиализация.

„Крайният ефект е, че правим неща, които са на световно ниво”.

Има подобрение във връзката образование, наука и бизнес в последните години , каза събеседникът и даде за пример програмата на института INSAIT, която прави тази връзка, а общуването между тези три области е много важно. Колев допълни, че с Радостин Чолаков в момента изследват възможността да се направи чатбот, тоест агент, с който може да се води разговор. Науката е напреднала дотолкова, че наистина с тези агенти може да проведеш разговор, който да изглежда като смислен. Той все още е заучен на база целия текст, който е видял тази машина.

Повечето чатботове досега следват фиксирани правила, тоест той изкарва някакъв текст, но той е на база фиксирани правила. Това, което правим ние, е да се обучава на база предишни разговори.

Това е клиентски проект, с директно приложение. Той набира скорост и се надяваме скоро да е на пазара.

Проектите ми намират приложение на различни места, разказа Радостин Чолаков.

Единият е научен проект в сферата на  машинното обучение, където разработвахме нов алгоритъм за таблични данни. С него участвах в състезания тази година и имаше успех. Неговите приложения могат да бъдат в здравеопазването, финансите и навсякъде, където трябва да се прави анализ на данни.

Вторият ми проект е свързан с разработването на инструменти за български език.

„Тази година съм се фокусирал върху чатбот системи за генерация на текст. Това е интересна част от научната област на машинното обучение”.

Целите разговори може да видите в двата видео файла.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.