Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Министър Димитров: Дестинация България трябва да влезе в телефоните на европейските туристи

Илин Димитров, министър на туризма, "Бизнес старт", 23.09.22

12:00 | 23 септември 2022
Обновен: 14:30 | 23 септември 2022
Автор: Таня Жекова

За да може туристическият бранш в България да се развива и да има успех, ние трябва да засилим рекламата си и да си сверим часовника с международните тенденции, където създаването на бранд и дигиталната реклама са най-важни. Това коментира министърът на туризма Илин Димитров в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Не сме популярни заради липсата на бранд. Това е една от целите на следващото правителство - да изгради бранд на България, така че чуждестранният турист веднага да му хрумват 7-8 думи за нас. За тази цел трябва значително да увеличим бюджета си за реклама и би било добре да се промени Законът за обществените поръчки, за да можем да рекламираме в Tik Tok и Instagram“, категоричен е министърът.

По негови думи списъкът на проблеми на министерството е дълъг, а бюджета е едва 0.02% от БВП, докато туризмът в България допринася 13% от БВП. Той не смята, че туристическия бизнес изостава в дигитализацията, големите платформи помагат на бизнеса да се дигитализира, но самия бизнес не е интегриран в останалия свят. „По-голямата част от туристите разглеждат оферти и правят резервации през телефона си и ние трябва да съсредоточим усилията си именно там. Трябва да наложим 7-8 ключови думи, които инстинктивно да бъдат свързвани с България – море, планина, минерални извори, винен туризъм“, убеден е той.

Въпреки това напук на негативните очаквания през пролетта и ниският брой резервации, равносметката за летния туристически сезон в България е положителна, като разликата със стойностите от 2019 г. започва да се стопява.

„Това лято беше малко по-силно от това, което очаквахме. Март месец се поуплашихме, защото предварителните данни бяха много слаби, но в крайна сметка отбелязахме 80% ръст спрямо 2021 г. Като нетна стойност стопяваме разликата с периода отпреди пандемията - очаквахме да сме -25% спрямо 2019 г., а сме -17%. Смятаме, че и зимата ще бъде много силна, защото по предварителни данни интереса е много голям“, отбелязва той.

При един по-топъл септември стойностите можеха да бъдат още по-добри, но за съжаление това не се материализира, казва той. По негови думи големият ръст спрямо 2021 г. не е необичаен, тъй като това се случва във всички сектори. „По-важната база за сравнение е 2019 г.“, категоричен е Димитров.

Към курортите ни има силен интерес от Чехия, Полша, както и почти пълно възстановяване в броя на туристите от Израел и Великобритания. За сметка на това не се справяме добре с немския пазар, където спадът е значителен.

„Минали години сме имали 700 000 туристи от Германия, тази година са само около 200 000. Те са по-предпазливи заради близостта ни до военните действия в Украйна“, смята Димитров.

Според него е по-перспективно да привличаме туристи от други държави в Източна Европа, тъй като те са в същата ситуация и нямат особени притеснения, докато някои народи като германците са по-консервативни. По отношение на руските туристи, има регистрирани 60 000 души, които са най-вече собственици на имоти. Има осезаем спад от предишни години, като от 2015 г. броя на туристите от Русия намалява прогресивно, но туроператорите са гъвкави и намериха алтернативи в близките пазари, казва гостът.

Интересното е, че българският турист остава номер 1 като дял от общите посетители и минава 60% от всички туристи, като стойностите са почти равни на миналогодишните.

„Имаме устойчивост на търсенето от българи. Всички приказки, че продуктът ни не е добър са несъстоятелни, тъй като ако това беше вярно българските туристи нямаше да се връщат и да поддържат такъв стабилен интерес. Време е и да се развенчае митът, че ние можем да се конкурираме с Гърция и Турция. Гърция има 14 400 км брегова ивица, Турция има 7000км, а България има 350 км. Можем да се учим и сътрудничим с тях, но няма как да бягаме в една и съща писта“, посочва той.

По негови думи най-голямото предизвикателство за хотелиерите е в ценообразуването.

„Има голям недостиг на кадри, няма служители и се получават изкривявания на пазара, съответно трябва да се увеличават заплатите. При много хотелиери маржа на печалба се изяжда и няма пари за инвестиции в хотелската инфраструктура“, отбелязва той.

Хотелиерите ще имат печалби и те няма да са малки, но това е благодарение на тавана на цените на тока и това спаси донякъде бранша. Цената на водата обаче скочи драстично в Бургаска област, но за щастие газ не се използва много освен в кухните, но ще има проблем през зимата с отоплението на големите комплекси ако държавата не сложи таван на цените. Аз се боря за 9% ДДС за целия сектор, таван на енерго разходите - няма как да се справим иначе“, заявява Димитров.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.