Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европа трябва да стане политически съюз с изравнени икономически виждания и процедури

Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в "Бизнес старт", 15.09.2022

12:20 | 15 септември 2022
Обновен: 13:40 | 15 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Дебатът за бъдещето на Европа трябва да продължи - какво трябва да се промени в европейските договори, как да се вземат решенията. Политиката трябва да продължи да се разширява, защото наред с промените в сферата на енергетиката, предстоят промени и в други икономически сфери, което ще даде нов тласък на този политически съюз. Това е акцентът. Това каза Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Европа трябва да стане политически съюз, а не само икономически, от където е тръгнал преди толкова години. Но, за да стане политически, ние трябва да изравним икономическите си виждания и процедури".

"Речта на Урсула фон дер Лайен беше много показателна, защото освен Украйна като цялостна рамка, акцентът бе да се успокоят опасенията на гражданите на страните-членки във връзка с енергийната криза. Енергийният пакет, който се предлага, не е никак малък и е много съществен".

За пръв път имаме предложение от ЕК за таван на цените на производителите на електроенергия, като тази намеса по думите на събеседничката, е съгласувана и подкрепена от десницата - Европейската народна партия. Предвижданията са в този фонд, който ще бъде създаден, да бъдат генерирани 140 млрд. евро, които ще се използват "много целенасочено за подпомагане" и облекчаване на тежестта, която понасят европейските граждани от енергийната криза.

"Имаше опасност, и все още има, енергийната криза да прерасне в една социална криза, която да бъде експлоатирана от популисти. Видяхме какво се случи на изборите в Дания и какво предстои, може би, да се случи на изборите в Италия. Всички тези опасения доведоха експертите до приемането на този енергиен пакет".

Допълнително се създава и още нещо, което е много любопитно, но все още нямаме детайлите, допълни събеседничката. "Това е т.нар. Водородна публична банка, която също с 3 млрд. евро ще финансира разработки и иновации за използването на водорода, който трябва да влезе все повече в енергийния микс". 

"Европейският съюз много бързо научи своя урок. Наред с енергийния съюз, Европейската комисия и някои страни-членки предлагаха и различни други съюзи, от които все още бягаме. Например данъчния, за които различните страни имат резерви. Но смятам, че това, което се случи в настоящата криза, показа (за сметка на страданията на украинския народ), че в трудни времена Европа може бързо да се обедини".

Сега се видя, че десетгодишните предупреждения на Прибалтийските страни и най-вече на Полша за Русия и нейната политика, са се оказали верни, каза още гостенката. "За съжаление мирът до такава степен бе заслепил големите страни, Германия и Франция, че хората и политиците не вярваха, че нещо такова може да се случи. И това е един важен акцент в речта на Фон дер Лайен - конфронтацията, която имаме между автокрация и демокрация".

Фон дер Лайен въведе в центъра на дебата и темата за корупцията, "която е пряко обвързана с правата на човека и с върховенството на закона", подчерта Панайотова. "Това е един допълнителен елемент, който се включва в тази програмна реч. Това е много силен факт и показва, че наред със солидарността, няма да бъдат толерирани определени негативи, които имат някои страни членки". 

Относно изказването на У̀рсула фон дер Ла̀йен за нестандартни опити на руските военни да се снабдяват с чипове за ремонт на военна техника, защото в следствие на санкциите Русия няма достъп до чипове, гостенката каза, че за нея не може да се говори за "неподходяща ирония".

"Защото коментарите и фалшивите доказателства, че санкциите влияят по-тежко на ЕС, отколкото на Русия, са теза, която се разпространява изключително силно и не среща решителен медиен отпор. Така че тази хипербола, която тя представи, показва, че санкциите работят и това е важна стъпка, за да се засили демократичният устрем и да не бъдат използвани трудностите от крайно-десни политически партии. Много са тревожни фактите за идването в някои правителства на власт на крайно-десните. Използва се този елемент на слабост и тревога в гражданите в определени страни-членки. Всички наблюдатели следят това, което се случва в Италия".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.