Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Устойчиви тенденции: Производството на мебели вече ще бъде по-близо до пазара

Мирослав Константинов, съосновател на "М2 Пром", в “Бизнес старт”, 18.08.2022

14:10 | 18 август 2022
Обновен: 11:56 | 22 август 2022
Автор: Галина Маринова

Трудностите в съвременната бизнес среда са напълно преодолими, когато има правилна комуникация с клиентите. Пазарът се регулира и адаптира спрямо устойчивото развитие. В България ще бъде изградено проектантско бюро, обслужващо цялата група Lindera, която към момента има оборот от 70 млн. евро и закупи българския стартъп за луксозни мебели за търговски обекти "М2 Пром". Страната ни ще стане и център за цялата дейност по аутсорсинг на групата. Това каза Мирослав Константинов, съосновател на "М2 Пром", в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Преди дни Фондът за капиталови инвестиции към групата на Българската банка за развитие осъществи първия успешен изход от инвестиция в дялов капитал. Фондът продаде акциите си в мебелната компания “М2 Пром”. 

Като първата българска компания, която се възползва от схемата за дялово инвестиране на Фонда, трудностите са били свързани предимно с прокарването на пътеките и проиграването на всички процеси за пръв път, но дори и те са били интересни, както за компанията, така и за фонда. “От тук нататък процесът за следващите ще бъде още по-гладък”. 

Плюсовете, по думите на Константинов, са “страшно много”. От една страна стои инвестицията, която е помогнала на компанията да закупи машини, като и специализиран софтуер от най-висок клас за постигане на прецизността, задължителна в луксозния сегмент, в който работи компанията. Разкрити са работни места и са обучени нужните специалисти. “Използвахме периода на пандемията, когато светът беше спрял, за да сме готови, когато пазарът отвори”.

През 2021 г., втората година на пандемията, “М2 Пром” е увеличила близо 5 пъти приходите си до 6,8 млн. лв. Това е стратегия, направена още при създаването на компанията, коментира предприемачът. “Работили сме в големи компании, като Nespresso, Gucci и т.н. Там всичко се планира на пет и на десет години. Ние направихме същото от първия ден - не сме измислили топлата вода, а направихме това, което сме видели в големите компании. Беше малко странно и хипотетично, но когато виждаме резултат, е много приятно, защото очевидно сме в правилната посока”. 

“Дългосрочното планиране е от съществено значение, никой не може да предвиди какво ще стане в бъдеще, но когато знаеш къде искаш да отидеш, това ти дава правилните ходове и посока”. 

Относно пазарите, към които се насочва компанията, гостът каза, че в случая по-скоро става въпрос за бранш и сегмент. “Ние сме специализирали в луксозния сегмент от първия ден”, а седемте най-големи световни групи в света в луксозния сегмент имат оборот от 160 млрд. долара и 12 хиляди бутика по света. Една такава компания обновява бутиците си на всеки пет години. “Това е свързано с амортизацията, но и с факта, че когато се смени водещият дизайнер в тези компании, той иска да промени целия имидж”. 

За предизвикателствата, свързани с проблемите с доставка на материали, както и с покачването на цените на суровините и на електроенергията гостът каза, че това са проблеми, които са видими и касаят всички, както производители, така и клиенти, и стига да има правилна комуникация, това не пречи на бизнеса, а по-високите цени или забавянето в доставките се прехвърлят и договарят с крайния клиент. 

Ще има регулиране на пазара в близките години, като ще се затвърждава тенденцията производството да се позиционира близо до пазара, на който се продава, подчерта събеседникът. 

“Имаме една стратегия, която е ключова за България. Френската група Lindera, от която вече сме част, има оборот от 70 млн. евро и целта ѝ в момента е за пет години той да стане 120 млн. евро., като голяма част от продукцията се прави чрез аутсорсинг. Като използваме нашия опит, ние искаме да централизираме аутсорсинга в България, което е страхотен плюс за страната ни, за нашите български партньори и за данъчната система”.

Втората цел е в България да се направи голямо проектантско дружество, което да обслужва цялата група Lindera, сподели Константинов. “Искаме да развиваме ноу-хау. Никога няма като Китай да правим някакви огромни индустриални производства и не го искаме. Искаме да развием проектантско бюро с проектанти. Високата добавена стойност да е тук. След като направим чертежите, те да се дават, както до сега на партньори. Разбира се ще привилегироваме българските компании, но могат да се използват и румънски, и полски и др”.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.