Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Индустрия 5.0 ще върне човека в производството, за да си партнира с роботите

Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България, в "Бизнес старт", 11.08.2022

12:00 | 11 август 2022
Обновен: 13:34 | 11 август 2022
Автор: Галина Маринова

Преходът към Индустрия 4.0 бе до голяма степен завършен по време на пандемията, но за България той все още е далеч от световното ниво и доста бавен. Предизвикателство пред Индустрия 5.0 ще бъде по-ниско квалифицираната работна ръка да бъде обучена. Стремежът към екологични и устойчиви производствени процеси и продукти с нисък или дори отрицателен въглероден отпечатък от една страна може да оскъпи, произвежданите в Европа продукти и компоненти, но от друга ще стимулира иновациите и по този начин европейските компании ще спечелят конкурентно предимство. Това коментира Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването на Джукич бе обявената от Bosch.IO България преди дни първа стартъп акселераторска програма за България. 

Преходът към Индустрия 4.0 за България все още е далеч от световното ниво и доста бавен. Все още има много производства, които се придържат към електронни таблици и ръчна работа, каза гостът. Що се отнася до Индустрия 5.0, то тя не е точно функционална спецификация и нова технология, а по-скоро философия. Има някои добре обособени тенденции.

"Докато при 4.0 човекът се изважда от производствения цикъл, за да могат машините да правят всичко по-автоматизирано, по-бързо и по-масово, при 5.0 наблюдаваме връщане на човека в производството, но в много по-различна и обогатена роля. Той работи с роботи и коботи и прави неща, които машините още не могат. Това, обаче изисква и много нови умения, което ще бъде и най-голямото предизвикателство пред Индустрия 5.0 - тази относително по-ниско квалифицирана работна ръка да бъде обучена". 

В автомобилния сектор има много силен интерес и конкретни стъпки към една друга тенденция в 5.0 - опазване на околната среда, подчерта Синиша Джукич. Стремежът е проследяване на отпечатъка на индустрията по време на производствения процес. Този отпечатък не само се замерва, а се "закача" върху всеки произведен елемент и той върви със своя дигитален екологичен сертификат. "Когато стигнем до краен продукт, който се състои от хиляди елементи, има ясна представа какъв е отпечатъкът върху околната среда".  

"Клиентът вече няма да избира продуктите си само по енергиен клас, а и в съответствие с това как по време на производството е повлиял върху околната среда".

За липсата на таланти в IT сферата в България гостът каза, че се наблюдава процес по връщане на таланти в страната, тъй като стандартът на живот за този тип специалисти значително се е подобрил, а освен това компаниите, след определен етап на развитие, вече приемат за задължителен бизнес елемент разгръщането на обучителни програми и академии. 

Четиридневната работна седмица според Джукич ще бъде един от ключовите фактори и формули за успеха, защото "това, което ни показа пандемията, е, че хората имат нужда от гъвкавост, от по-добър баланс между работа и личен живот, от това да работят отдалечено и в удобни за тях времеви диапазони. Четиридневната работна седмица е част от този микс". 

Около 20-25% от служителите в Bosch.IO България са предпочели да работят изцяло от офиса по време на пандемията. Това са хора, които или вкъщи нямат възможност да работят или предпочитат офисната среда, заради "начина на мислене, в който те вкарва" и до известна степен спокойствието, добави събеседникът. 

"Програмата Bosch Startup Harbour е акселераторска програма за стартъпи, която разработвам с колегите от Германия още от 2018 година, като целта е това да се превърне в една платформа за сътрудничество и иновации на компаниите от Bosch групата. Тя дава на стартъпите достъп до нашето технологично ноу-хау, експерти и бизнес данни. Това е много важно за стартиращите компании - да валидират своите данни и своето решение. Предлагаме и доста интересна и интензивна обучителна програма с вътрешни експерти, обучители и ментори, както и външни такива в посока бизнес моделиране, ценообразуване, развитие на битови канали, достъп до пазари, привличане на инвестиции". 

Относно условията за кандидатстване гостът каза, че целта е да се "разшири максимално фунията", за да се осигури максимална отвореност към "иновациите, които идват със стартъп начина на мислене" и няма много стриктни условия. "Доказано най-работещо е, когато стартъпите достигнат до едно ниво от 2-3 години работа, достигнат до някакъв продукт или решение и имат нужда от сериозен технологичен и бизнес партньор, за да им помогне да довалидират идеята". 

"Стартъпите кандидатстват по фокус области - за този сезон, който започва сега, си избират област, която най-много пасва на техния бизнес. Кандидатстват онлайн с една доста простичка форма, в която разказват за компанията, за решението и избират съответната фокус-област".

През септември ще бъдат обявени компаниите, с които ще се започне работа и от октомври стартъпите ще бъдат запознати с екипите в Bosch, ще се правят планове за това какво искат да постигнат в този четиримесечен период, по какъв начин искат да работят като режим на работа, от какво имат нужда като хардуер или софтуер и започваме обучителната програма, обясни Джукич. "Във фокус-областите винаги има области, свързани с хардуеър и със сензори. Тази година има и метавселена и ефектът ѝ върху работната среда, сградите. Темата устойчивост, проследяване на въглероден отпечатък, бизнес моделиране и др.".

Акселераторската програма работи вече четири години в Германия - кои са успешните и знакови примери сред подкрепените до момента компании? Как виртуалната реалност вече присъства в корпоративния, обществения и личния живот и как ще се развива занапред? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.