Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дори Alibaba да бъде делистната в САЩ, инвеститорите, които имат интерес, ще намерят път

Мехмед Дикме, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", в "Бизнес старт", 05.08.2022

12:31 | 5 август 2022
Обновен: 17:05 | 5 август 2022
Автор: Галина Маринова

Заплахата SEC да извади Alibaba не е нещо ново, а е просто поредната страница в дългогодишния спор. Това Мехмед Дикме, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Миналия петък, 29 юли, американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) включи китайската компания Alibaba в списъка на компаниите, които могат да бъдат делистнати от американските фондови борси. Причината е, че години наред Пекин отказва да позволи на американските надзорни органи да преглеждат работата на одиторите на компанията.  

"Властите в Китай отдавна не са склонни да позволят на чужди регулатори да одитират и да гледат местните счетоводни фирми, като се позовават на притеснения за националната сигурност. Друга причина е и фактът, че най-големите китайски компании, всички китайски компании, които са в интерес на инвеститорите, са около 1,3 трлн. долара. Това е един много голям бизнес и Китай е една много голяма част от щатските пазари и представлява голям интерес за инвеститорите". 

Основният риск за инвеститорите е делистването, каза Дикме. "Потенциалното делистване означава, че спира търговията на основните борси - Nasdaq или NYSE и с това се губи достъп до широк набор от продавачи, купувачи и посредници. Основната работа на тези борси е централизирането на тези посредници и по този начин увеличаване на ликвидността". 

"Ако се стигне до делистване, търговията може да бъде продължена извънборсово и рискът е дали ще се намерят продавачи и купувачи, каква ще бъде основната цена и дали ще има въобще ликвидност за определени обеми".

Може би въпросът, който инвеститорите ще си зададат, е - дали е добре да продадат сега или да изчакат някакво развитие в позитивна насока за техните акции, посочи гостът. 

В началото на март доста китайски компании, включително доста големи компании, бяха уведомени, че процесът по премахването им е започнал в САЩ, като на всяка от тях бе предоставено време, през което да оспорят твърдението, че техните отчети не са достъпни до американските регулатори. Списъкът набъбна доста сериозно през юли месец до над 155 компании като сред тях е Alibaba, като те имат срок до 2024 година да спазят регулаторните изисквания. Целта е да се предотврати поредно фиаско, както се случи с Luckin Coffee през 2019 година и инвеститорите да получат надеждна информация за финансовото състояние на компаниите, добави портфолио мениджърът в "Експат Асет Мениджмънт". 

Темата с одита започва в далечната 2002 година, когато надзорният съвет беше създаден в резултат на счетоводния скандал с Enron. Идеята е да се предоставят надеждни счетоводни данни на инвеститорите от всички публични компании в САЩ, като над 50 юрисдикции в света работят с този надзорен съвет - само две не го правят - Китай и Хонконг. През годините от регулаторите и от двете страни са водени непрестанни преговори за разрешаване на проблема и постигане на споразумение по темата. 

"Притеснението за по-бързо финансово и икономическо разединяване между Китай и САЩ доста ускори въпросите за делистването на всички тези компании, като тук се включват и геополитическите проблеми, които напоследък стават все по-интензивни". 

29 от 50-те най-големи китайски компании в САЩ са листнати само в Съединените щати и би било лесно за част от тези компании да се листнат вторично в Хонконг. Евентуалното вторично листване в Хонконг би довело до ръст от около 1,5-2% от оборота на вторичните акции. Ако обаче не се достигне до някакво споразумение между САЩ и Китай, е възможно тези компании не просто да бъдат вторично листнати там, а изцяло да се преместят в Хонконг. Това би било огромен буст за Хонконгската борса и би увеличило двойно оборота на тази борса. Това не винаги е лошо, но като достъп е по-сложно, защото за повечето западни инвеститори Хонконг е твърде далеч. Въпреки че тези инвеститори, които се инересуват винаги ще намерят път. 

 Какъв ще бъде пътят за компаниите от "черния списък" на китайските компании?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.