Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо хакнаха акаунтите на британската армия в социалните мрежи

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 04.07.2022

15:00 | 4 юли 2022
Обновен: 17:04 | 4 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Акаунтите на британската армия в Twitter и YouTube са били хакнати и използвани за публикации, свързани с криптовалути и незаменяеми токени (NFT). Военните си върнаха контрола върху акаунтите в неделя, каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

YouTube акаунтът на армията, който е преименуван на „Ark Invest” и е показал няколко видеа, свързани с криптовалути, е върнат към първоначалното си състояние.

Фийдът в Twitter в момента има 362 хил. последователи, а YouTube каналът разполага със 177 хил. абонати.

Ark Invest е името на международна инвестиционна фирма. Компанията не е отговорила към момента на запитването за коментар на ситуацията.

Японски правни експерти заявиха, че антимонополен случай, свързан с местен ресторант, може да промени начина, по който големи интернет платформи като Google, Facebook и Amazon работят в страната, принуждавайки ги да разкрият работата на своите тайни алгоритми.

През юни съд в Токио отсъди в полза на Hanryumura, оператор на верига ресторанти за корейско барбекю, в рамките на антимонополен иск срещу Kakaku.com – операторът на Tabelog, най-голямата японска платформа за отзиви за ресторанти.

Hanryumura успешно аргументира позицията си, че Kakaku.com е променила начина, по който се изчисляват точките от потребителите по начини, които са навредили на продажбите на нейните ресторанти. Въпреки че Kakaky.com беше осъдена да плати 38,4 млн. йени (284 хил. долара) на веригата обезщетение за „злоупотреба с по-висша позиция при договаряне“, интернет компанията обжалва решението.

Според японски правни експерти резултатът може да има по-мащабни последици, тъй като съдът е поискал Kakaku.com да разкрие части от своите алгоритми.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.