Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Алекси ду Роа дьо Блики: Кризите правят фамилните бизнеси по-силни

Алекси ду Роа дьо Блики, изп. директор на Световната организация на фамилния бизнес, в "Бизнес старт", 15.06.2022

12:51 | 15 юни 2022
Обновен: 17:09 | 15 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Доверието е може би най-важният капитал на едно семейство. То не се печели за няколко месеца или години, а са нужни десетилетия. Това каза Алекси ду Роа дьо Блики, изп. директор на Световната организация на фамилния бизнес, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Гостът коментира предизвикателствата и тенденциите при фамилния бизнес по света. Блики е определян като един от стоте най-влиятелните семейни инфлуенсъри в света и гостува по повод 16-ата Световна младежка среща на Организацията на фамилния бизнес, която се проведе в София. 

"Последните кризи – пандемията, войната в Украйна и високата инфлация – правят фамилните бизнеси по-силни. Защото техният хоризонт на мислене е много дълъг, това им позволява да вземат дългосрочни решения, а не да реагират в краткосрочен план".

Взимането на бизнес решения в семейна среда зависи от организацията на управлението на фамилията, каза гостът. По думите му когато се обединят и свържат емоционалната страна (семейството) с бизнес страната (предприемачеството), се създава "модел на добродетели, вземайки най-доброто" и от двата свята. "Тогава се раждат дългосрочните бизнеси, които са отговорни към общностите и гледат напред в бъдещето".

"Ако скриеш емоциите под килима, те все някога ще излязат оттам, дори и след 1-2 поколения, но ще се появят отново. Но ако се научиш да работиш с тези емоции, твоят бизнес става по-силен в дългосрочен план. Тогава може да вземаш правилните решения за семейството, за акционерите и за общността. Фамилният бизнес е точно това чувство за отговорност към общността".

Основните тенденции при младите представители на фамилните компании са три, сподели Алекси ду Роа дьо Блики. Първата е свързана с нежеланието да бъде поет семейният бизнес, защото младите хора "имат свои занимания, боравят с новите технологии, имат образование, пътуват" и е необходим план за приемственост, както и “стратегическо търпение”, защото, нито пенсионирането на основателите, нито присъединяването на младото поколение става за броени години. 

Втората тенденция е, че младите предприемачи не харесват двуличието, например да замърсяваш река с производството си и след това да финансираш почистването й чрез фондация.

“Младите искат ценностна система – да вземат от ценностите на семействата, своите лични ценности и ценностите на бизнеса”.

Последно са технологиите, дигитализацията, метавселената - те могат да дадат нов смисъл на фамилния бизнес със следващото поколение, добави гостът.  Но има и още нещо, много важно, подчерта той, което се е превърнало в една от основните теми по време на Младежката конференция в София и то е, че когато се наследява семеен бизнес, първо трябва да го заслужиш, а след това да го притежаваш. 

Във вграждането на концепциите за новите технологии и метавселената в бизнеса могат да се търсят паралели с начина, по който са действали основателите на компаниите, преосмисляйки бизнеса си в условията на променяща се среда, каза Блики. “На техните поколения също се е налагало да преосмислят бизнеса си. Сега въпросът е каква е възможността за реакция на това ново поколение, за да вкарат тези нови елементи в своите бизнеси.”

 Относно финансирането на семейните компании гостът каза, че исторически погледнато фамилният бизнес се финансира чрез собствен капитал, но “банките вършат добра работа, подкрепяйки растежа на семейните компании”. “Ние сме поддръжници на капитала и много работим върху това инвестирането на собствения капитал да се третира честно спрямо дълговото или банковото финансиране”.

“Цялостната концепция за семейния офис e фамилията да започне да мисли и действа мащабно, да се структурира като компания, да започне да инвестира, да започне да се интересува от общото богатство на семейството, което включва човешки капитал, социален капитал и финансов капитал. По отношение на финансовия капитал има много рисков капитал, който участва в развитието на фамилните бизнеси – под формата на директни инвестиции, дялово финансиране или друг тип сделки. За много фамилии това е начин да се развият. Освен това много семейства работят заедно и правят кръстосани инвестиции в своите бизнеси. Така те се учат да работят заедно, защото споделят общи дългосрочни ценности, което им помага да мислят с хоризонт за едно поколение, а не за няколко години напред”.

Съветът на Блинки ми към фамилните бизнеси е: "комуникация, комуникация, комуникация". "Трябва да гледате на семейството като възможност, като уникално предложение, като страхотен актив. Инвестирайте и отделяйте повече време на семейството, на отношенията в семейството и управлението на семейния бизнес. Може да направите това и да научите много, като се присъедините към FBN-България. Ние бихме искали да продължим с развитието си тук в България, в Централна и Източна Европа и в целия свят. Благодаря, че България беше домакин на годишната среща на младежката ни организация".

Защо най-трудното решение в бизнес кариерата може да се окаже именно завръщането в родината? Как това се свързва с българската реалност? Какви са трудностите при патриархален и матриархален тип бизнес? Защо семейните бизнеси, които се създават от братя и сестри са като цяло по-успешни в сравнение с основаните от родители? Какво е бъдещето на семейния бизнес на фона на появата на “новото вдъхновяващо поколение жени-предприемачи”? Какви са капаните и вдъхновяващите успешни примери на двойките, които изграждат бизнес? Как се управлява рискът от развод от гледна точка на съхраняване на един изграден съвместно семеен бизнес на фона на факта, че “в съвместния живот на двойките днес има повече баланс и общият принос на двете страни води до това, че силните индивидуалности правят силна връзка”?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.