Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

SoftwareONE ще разположи в София Център за облачни услуги и киберсигурност за Европа

Райнхард Валдингер, регионален президент за EMEA в SoftwareONE и Бернд Шлотер, член на Управителния съвет на SoftwareONE, в "Бизнес старт", 25.05.2022

12:58 | 25 май 2022
Обновен: 18:57 | 25 май 2022
Автор: Галина Маринова

Швейцарската компания SoftwareONE работи по създаването на нова структура за предоставяне на софтуерни услуги в България. Дружеството планира да разположи в София Център за облачни услуги и киберсигурност, който ще обслужва цяла Европа. Това съобщиха Бернд Шлотер, член на Управителния съвет на SoftwareONE и Райнхард Валдингер, регионален президент за регион EMEA в компанията, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

С развитието на бизнеса ще увеличим значително броя на служителите си в България“, обясни Валдингер.

"Тук ще има специалисти по облачна инфраструктура, разработчици и специалисти по киберсигурност. Те ще подпомагат служителите ни на първа линия, които комуникират с клиентите, като предоставят техническа експертиза. Ще обслужват основно клиенти, работещи с Microsoft Azure и АWS (Amazon Web Services".

Бизнесът с услуги (Solutions & Services) на SoftwareONE нарасна с 40% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г., каза Бернд Шлотер. „Очакваме най-малко да удвоим служителите си през следващите 18 месеца”, добави той.

SoftwareOne придоби в последните години и две дружества с дейност в България – HeleCloud и полската Predica.

SoftwareONE има дълбоки корени като компания за препродажба на софтуер, но сме работили предимно с продукти на компанията Microsoft. Трансформацията ни в момента е свързана и със софтуера и инфраструктурата - сега предлагаме софтуера като услуга, казаха гостите. По думите им компанията се е променила в такава, която предлага услуги и подпомага своите клиенти, докато потребяват софтуерът и хардуерът под формата на услуга.

Чрез няколко придобивания и изграждане на собствен офис фирмата има 120 служители в България, а в целия регион общо 700 - служители. Талантите, особено в България и Румъния, са особено достъпни и това е една от причините те да са толкова привлекателни, подчертаха събеседниците. Според тях силните страни на България са висококвалифицираните IT специалисти, например инженерите по киберсигурността са много добри, а и облачната инфраструктура тук е много добра. От друга страна слабост на пазара е, че е "много конкурентен и много хора искат да развиват бизнес тук, така че войната за таланти е ожесточена".

Относно последиците от войната в Украйна събеседниците казаха, че първият приоритет на компанията е бил да се окаже помощ на служителите в Украйна, за да могат те да бъдат в безопасност.

"Преместихме цялата компания в западната част на страната, за да сме сигурни, че те и техните роднини са в безопасност. Всичко се разви добре. В момента има огромно търсене на нашите услуги в Украйна. От всички физически центрове за данни украински компании преминават към облачни услуги, за да работят в по-безопасна среда, за да продължат да развиват бизнес дейността си. До ден днешен екипът ни там работи с пълни сили и някои от тях дори се върнаха в Киев и са на място в офиса".

"Имахме дъщерно дружество и в Русия и успяхме да намерим руска компания, на която го продадохме. Това ни позволи да останем верни на основните си ценности - да осигури безопасност на руските ни служители, които отдавна са част от семейството ни", казаха гостите.

Миграцията в облачните услуги, прехвърлянето на всичко в облака, вече се случва, като следващият тренд с голямо значение за технологичния напредък на хората ще е хиперавтоматизацията - автоматизация на повече бизнес процеси, отколкото днес. Ефективността на служителите ще се увеличава чрез употребата на изкуствен интелект, казаха гостите. По думите им технологията, което има най-голям потенциал да промени света е свързана с начина на обработка, съхранение и използване на данни и методите на автоматизация и внедряване на изкуствен интелект. "Предвид обема на данни, който се генерира и съхранява всеки ден и нараства експоненциално ежедневно, този тип технологии ще отворят нови хоризонти за човечеството".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.