Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Властите се нуждаят от по-голям ресурс за адекватна киберзащита в администрацията

проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", в „Бизнес старт”, 13.05.2022

13:32 | 13 май 2022
Обновен: 16:46 | 13 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Мерките за борба с киберпрестъпленията трябва да бъдат такива, че да се създава среда, която да не позволява те да се извършват. При извършени вече престъпления трябва да има механизми, по които държавата да накаже извършителите, така че да не се допусне извършване на бъдещи престъпления и да се действа възпиращо към другите членове на обществото. Това каза проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Обществото трябва да работи в посока на създаване на адекватни механизми – организационни и технологични, така че да се намали рискът от  извършване на киберпрестъпления. Превенцията е нещо, за което в България, а и в цяла Европа се работи в тази посока чрез приемането на закона за киберсигурност и приемането на различни мерки за защита на инфраструктурата на държавната администрация и административните информационни системи.

„Уредба в тази посока има, политика в тази посока има, имаме силен държавен орган – министър на електронното управление, който провежда тази политика”.

През годините имаше непоследователна политика по информационна сигурност в различните администрации. В „критичните” администрации като НАП, Митници и МВР мерките са на светлинни години по-добри, отколкото в другите администрации.

„Налице е голям дисбаланс, а идеята в момента е да се постигне едно удовлетворително ниво на сигурност във всички администрации и в дружествата, които са собственост на държавата”.

Що се отнася до ситуацията в частния сектор – банки, застрахователни компании, лизингови компании, телекоми, събеседникът посочи, че при тях мерките, които се предприемат и технологиите, които се внедряват, позволяват да се създаде необходимата много висока бариера за недопускане на киберпрестъпления. Те съумяват да привлекат необходимия ресурс специалисти, подчерта проф. Димитров.

„Държавата в момента не може поради много причини да обезпечи адекватно заплащане на труда на IT експертите, за да ги привлече в държавната администрация”.

Още за това какво е нивото на киберзащита на държавните институции у нас и какви са необходимите мерки за повишаване на институционалната киберсигурност може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.