Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Китайски технологични компании ограничават доставките си в Русия

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 09.05.2022

12:15 | 9 май 2022
Обновен: 15:06 | 9 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Няколко големи компании ограничават доставките в Русия под натиска на санкциите на САЩ. Сред тях са гигантът в производството на персонални компютри Lenovo Group Ltd. и производителят на смартфони и джаджи Xiaomi Corp. За разлика от много западни фирми, компаниите избягват да правят публични изявления за войната на Русия в Украйна или за бизнеса си там, тъй като Пекин се противопоставя на западните санкции. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Износът на технологични продукти от Китай за Русия е намалял рязко през март в сравнение с февруари, като доставките на лаптопи са се свили с повече от 40%, на смартфони - с почти две трети, а износът на базови станции за телекомуникации - с 98%, показват последните налични търговски данни на китайското правителство.

През миналия месец Министерството на търговията на Китай призна, че санкциите са нарушили търговията на Китай с Русия, но призова компаниите „да не се поддават на външна принуда и да не правят неподходящи външни изявления“, припомни Бойчо Попов.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск възнамерява да увеличи значително приходите на Twitter и очаква, че общият брой на потребителите на Twitter ще нарасне от 217 млн. в края на миналата година до близо 600 млн. през 2025 г. и 931 млн. след шест години. По-голямата част от ръста на приходи ще дойде от поддържания от реклами бизнес на Twitter, включително Twitter Blue, за който потребителите плащат по 3 долара на месец, за да персонализират работата си с приложението. Мъск очаква 69 млн. потребители на Twitter Blue до 2025 г. и 159 млн. през 2028 г.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.