Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България разполага със скрит ресурс на трудовия пазар, който трябва да бъде отключен

Адв. Диляна Гитева, Център за правна помощ "Глас в България", в "Бизнес старт", 03.05.2022

12:50 | 3 май 2022
Обновен: 16:38 | 3 май 2022
Автор: Галина Маринова

Гаранцията, че емигрантите няма да бъдат част от сивата икономика, е предоставянето на възможност за официален, документиран достъп до пазара на труда. Това каза адв. Диляна Гитева, Център за правна помощ "Глас в България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. 

Събеседничката коментира устойчивата политика за законна миграция и свързаните с нея мерки, прилагани от Европейския съюз. През 2009 година бе създадена Синята карта на ЕС, която се фокусира върху висококвалифицираните и тесни специалисти. Преди дни обаче ЕК предложи нов пакет от мерки, предлагащ амбициозна и устойчива политика за законната миграция, която цели да обхване всички кадри. Целта е да се улесни дългосрочното пребиваване, по-бързото получаване на разрешение за работа, както и по-добра защита за работниците. 

"Българското законодателство почти не съдържа възможности за регуларизация на лицата, които са недокументирани емигранти в България". 

За да се преодолее този проблем трябва да се актуализира остарялото българско трудово законодателство и да се транспонират директиви на Европейския съюз, но не просто като се преписват и се приемат най-неблагоприятните и ограничаващи варианти, които директивите дават, каза Гитева.

Надявам се новият пакет от мерки да се отрази благоприятно на трудовия пазар в Европейския съюз, в това число и България, каза Диляна Гитева. 

"В България се наблюдават същите тенденции, каквито виждаме в останалите страни от Европейския съюз - застаряващо и намаляващо население, а от друга страна бизнесът, пазарът на труда имат нужда от работна ръка". 

Мерките, които са насочени към граждани на трети страни, могат да имат и благоприятно въздействие върху развитието на българската икономика. Но има един скрит ресурс, с който разполага България. Това са лица, които пребивават от много години в страната, подчерта събеседничката. "Някои от тях са недокументирани. Става дума за лица, които пребивават пет-десет и повече години у нас. В същото време те говорят български език, създали са семейства и връзки в общността. Единствената крачка, които ги дели от легално включване в пазара на труда е забраната да работят". 

Мерките за отваряне на достъпа до пазара на труда следва да касаят, както лицата, които тепърва ще дойдат в страната, така и такива, които вече са подготвени да влязат в него, заяви гостенката. "В момента те не могат да го направят, защото нямат документи и съответно достъп до трудова заетост, здравеопазване, образование, социално подпомагане и т.н.".

"Войната в Украйна става катализатор на много процеси. Иска ми се да бъда оптимист и да вярвам, че много от това, което се случва, доколкото е възможно, може да има и благоприятни ефекти. В европейския пазар на труда е идентифицирана сериозна нужда, например, от хора, които работят в областта на информационните технологии, туризма, дългосрочната грижа и здравеопазването. Темата с дългосрочната грижа добива все по-сериозно значение за съвременна Европа".

Относно релокацията на цели компании адвокат Гитева каза, че "има такива фирми в областта на информационните технологии, работили в Русия", които проявяват интерес да се позиционират в България, което ще рефлектира върху българския пазар на труда. 

Процедурите за започване на работа в тези компании и за преместването на вече съществуващия персонал, при желание от тяхна страна, трябва да бъдат улесняващи, а не обезкуражаващи за инвеститорите, каза адвокатът.  

"Българският пазар едва ли е в състояние да осигури необходимата работна сила, която трябва, за да функционират тези компании. За това ще се мине неизбежно през привличане на хора извън България и в повечето случаи на хора извън Европейския съюз. За това административните трудности трябва да бъдат сведени до минимум, а и да се види с какъв точно ресурс разполага България от хора, които нямат документи и чиято ситуация може да бъде регуларизирана".

Увеличаването на квотите за визи също би било един правилен подход. Той се използва от държави като САЩ и Канада. За добри практики винаги има място, дори в страни, които нямат особено богат опит, свързан с миграцията и пълноценното използване на този ресурс, каза адв. Гитева.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.