Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изкуственият интелект не заменя служителите, а само облекчава труда им

Милена Рибарова, основател на DigiTech Consult, "Бизнес старт", 02.05.2022г.

14:36 | 2 май 2022
Обновен: 17:44 | 2 май 2022
Автор: Таня Жекова

Чат ботовете и автоматизираните роботи не елиминират нуждата от човешки взаимоотношения, а премахват досадния труд и оставят интелектуалния труд и решения да се вземат от човека. Това коментира Милена Рибарова, основател на DigiTech Consult в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През последните години чат ботовете претърпяват изключително голямо развитие. „Преди време чат ботовете основно отговаряха само на фиксирани фрази, нямаха развит изкуствен интелект. Сега те предлагат почти човешка комуникация и е изключителен успех, че те могат да се ползват и на български език“, разказва тя.

Гостът представи проект на фондация „България за Украйна“ на чиято платформа съвсем скоро ще бъде пуснат чат бот с изкуствен интелект, който ще може да предостави бърз и лесен достъп на всеки бежанец, който търси информация за работа, жилища и необходими документи. Сайтът предлага услуги и за работодатели и предлагащи настаняване. Целта на технологията е да се облекчат както търсещите закрила, така и тези които искат да помогнат.

По отношение на бизнесите в България, които евентуално биха адаптирали такива технологии, тя подчерта, че „те няма да елиминират човешкият елемент, когато е важен за клиента. Но има случаи, в които самият клиент предпочита да се обслужи сам вместо да чака 6-7 минути“. Според нея трябва да има баланс, като дадени професии могат да продължат да съществуват, но монотонните задължения в тях да бъдат извършвани от бот, а за хората да останат тези задължения, в които са нужни човешко отношение и разум.

Различните технологии на автоматизация започват да се обединяват в „хиперавтоматизация“, при която те могат сами да автоматизират процеси от началото до края, разказва тя.

„Роботизацията на автоматизираните процеси (RPA) е много развита в световен мащаб, но все още не е застъпена много в България. Това са роботи, които мимикират човешките действия. Фирмите имат нужда да разберат повече, за да сигурни, че ще имат възвращаемост на инвестицията си и тя ще допринесе за бизнеса им“, каза тя.

Много мултинационални компании, банки и финансови институции по света вече въвеждат такива роботи, най-вече за обработка на данни и въвеждане на документация. „При тях има най-големи обеми и най-сериозно застъпване на тази повтаряемост на процесите, които нямат необходимост от много човешки решения“, казва Рибарова. „Те инсталират такива роботи на компютъра на всеки служител. Благодарение на тях един процес може да се случи за 1 седмица вместо за 3 месеца“.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.