Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Очакваме повече резервации в последния момент и по-успешен сезон от миналогодишния

Галин Георгиев, БАТА и управител на "Солвекс", в „Бизнес старт”, 27.04.2022

13:25 | 27 април 2022
Обновен: 16:09 | 27 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Близостта ни с войната в Украйна води до притеснения по отношение на летния туристически сезон в България. Темповете на резервации не са тези, каквито биха били, ако всичко беше спокойно. Имаме очаквания за повече резервации в последната минута и в крайна сметка за сравнително добър сезон, по-успешен от миналогодишния. Това каза Галин Георгиев от Българската асоциация на туристическите агенции и управител на туристическа агенция "Солвекс" в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

„Залагаме на пазарите в Централна Европа. Основен пазар ни стават Румъния, Полша, Чехия, Словакия”, посочи събеседникът.

Във връзка с хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци в български хотели Георгиев посочи, че хотелиерите, които са приели тези хора, разчитат всички разходи да им бъдат платени, както са договорени – по 40 лева на ден.

Туристическият бранш предлага много възможности за бежанците да се включат в пазара на труда.

„Има хора, които вече са назначили десетки бежанци на работа. Става дума конкретно за работа в хотелите, но имаме запитвания и за хора, които искат да работят в туристически агенции”.

По думите на Георгиев тенденцията е налице, но не е масова, защото повечето украинци очакват скоро да се приберат по домовете си.

По отношение на това как се рекламира България като целогодишна туристическа дестинация събеседникът посочи, че рекламата никога не е достатъчна и може да се рекламира на много повече пазари.  

„На първо място, обаче, трябва да обърнем внимание на самия продукт и след това да го рекламираме. По нашите курорти все още има много какво да се желае от гледна точка на инфраструктура, от гледна точка на чистота, от гледна точка на организация на транспорт и на обслужване”, подчерта Георгиев.

Още за това как ще бъде компенсиран очакваният отлив на туристи от Украйна и Русия може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.