Попйорданов: Помощта за настаняване на украински бежанци ще продължи и след 31 май

Любомир Попйорданов, съветник на министър-председателя по въпросите на туризма, в "Бизнес старт", 21.04.2022

13:00 | 21 април 2022
Обновен: 12:51 | 27 април 2022
Автор: Галина Маринова

Плащанията за украинските бежанци вече са направени и 506 хотела са получили пари. Дублиране или неплащане не може да се допусне заради системата ЕСТИ. Очаква се продължение на програмата и след 31 май, като държавната грижа за бежанците ще продължи една година. Проблемът на българския туризъм не е неговата реклама, а нивото на българските работодатели - тяхното въображение, тяхната визия, техният предприемачески дух и можене. В това е големият проблем на българския туризъм. Това каза Любомир Попйорданов, съветник на министър-председателя по въпросите на туризма, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

"Българският туризъм е един мързелив туризъм, в който предприемачите са свикнали (говоря за големият туризъм, напр. морският) да пристигат големи групи туристи по договори с туроператори, които да им осигуряват десетки и дори стотици хиляди туристи". 

Хотелите, които вече са получили пари по програмата за финансиране на настаняването на бежанци от Украйна, вече са 506. Всеки месец ще има плащания - в определен период, през който ще се плаща за предходния. Плащанията в момента са за периода от 24 февруари до края на март, каза Попйорданов. 

Има случаи, в които лица са напуснали хотели без да са отрегистрирани и са отишли в друг, където като украински граждани са ги приели. Чрез Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) това се засича веднага и може би става дума за несъзнателно дублиране, а не опит за измама. Няма да има дублиране на плащания, но ще се плати за всеки престой в хотел, обясни гостът.

"Плащанията вече са направени и тези хотелиери, към които не са извършени такива, са ведомствените бази към различни министерства. Техните плащания ще се забавят, въпреки че поеха значителна част от първоначалната вълна. Причината е, че трябва да се регистрират като места за извършване на подслон, защото тези обекти, които са държавна собственост, не са в системата ЕСТИ".

Важно е всички хотелиери да регистрират всички украински граждани, включително и децата, подчерта събеседникът.

Не трябва да има никакви притеснения, че за всички настанени и регистрирани украински граждани ще има плащане, а се очаква и да има продължение на програмата под някаква форма, защото според директивата на ЕС държавата ще полага грижи за тях в рамките на една година, допълни Попйорданов. "След 31 май може да очакваме нов формат на тази програма. Между 10 и 15 май вече ще имаме решение за продължението ѝ".

От друга страна надеждите са, че голяма част от тях ще бъдат интегрирани в обществото и ще останат в България, като тук възниква въпросът за наличието на работни места и възможността за настаняване на децата в детски градини и училища, защото над 30% от всички над 90 хиляди украински бежанци.

Относно предстоящия летен туристически сезон гостът каза, че "по принцип има една голяма питанка как той ще се случи". "Може би нашите хотелиери, въпреки че не са свикнали на планиране още от април месец, но то не е никак ранно и трябва да се случи. Този период може да се използва, за да се запознаят украинските граждани за възможностите и особеностите на работа в туристическия бранш. Това е работа на работодателите. Никой не може да ги замести работодателите в тяхната инициатива". 

"България се задържа на картата на туризма в света миналата година и сезонът бе по-добър от очакванията, благодарение на българския туристически пазар. За да имаме успешен сезон тази година трябва да обърнем внимание на българския пазар и това е нещо, което ще се случи. Ще се излъчват рекламни клипове, ще бъдат подкрепени местни инициативи, които до сега никога не са били подкрепяни, свързани с новите видове туризъм, свързани с приключения, вино, колоездене".

Специално за разгръщане на тези видове туризъм има отворени нови щатни позиции в Министерството на туризма и България търси нова идентичност, за да излезем по нов начин на международния пазар, съобщи експертът. "Същевременно се развива идентичността на районите в България по нов начин, защото в деветте туристически района посланията доста се припокриват". 

Усилията са насочени към съседните държави - Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, но също и към полския пазар, който миналата година е бил от особено значение за туризма у нас, защото "българският пазар не може да реши проблема на тези няколко стотин хиляди легла, които са по морето", заяви Попйорданов. "Той може до някъде да компенсира някои кризи". 

Лошото е, че пандемичните времена не бяха използвани, за да се извърши анализ и да се изготви стратегия за едно ново позициониране на България като туристическа дестинация, алармира гостът. "Това време беше загубено. Този анализ едва сега започва".

Планира се цялостно преработване на дигиталното присъствие на България, както и участия в изложения, на които страната ни никога не е представяна до сега, например изложение на птици и дива природа, каза още събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.