Руските въглища и петрол, заплащани в юани, тръгват към Китай

Няколко китайски фирми са използвали местна валута, за да закупят руски въглища през март

10:35 | 7 април 2022
Обновен: 16:20 | 8 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските въглища и петрол, заплащани в юани, ще започнат да пристигат в Китай, тъй като двете страни се опитват да поддържат енергийната си търговия в условията на нарастващо международно възмущение от нахлуването в Украйна, пише Bloomberg.

Няколко китайски фирми са използвали местна валута, за да закупят руски въглища през март, а първите товари ще пристигнат този месец, съобщи китайската консултантска компания Fenwei Energy Information Service Co. Според търговците това ще бъдат първите доставки на суровини, платени в юани, откакто САЩ и Европа наложиха санкции на Русия и отрязаха няколко нейни банки от международната финансова система. 

Coal

Продавачите на руски суров петрол също предложиха на купувачите в най-голямата азиатска икономика да имат възможност да плащат в юани. Първите товари от сорта ESPO, закупени с китайската валута, ще бъдат доставени на независими рафинерии през май, твърдят запознати с покупките.

Китай отдавна се възмущава от господстващото положение на долара в световната търговия и от политическото влияние, което това дава на САЩ. Усилията за нарушаване на статуквото сега се ускоряват от стъпките на Запада да накаже Русия за нейната агресивна война. Москва предлага на индийските купувачи на петрол плащания в рупии, а Саудитска Арабия води преговори с Пекин за определяне на цените на част от суровия си петрол в юани.

Малко вероятно е обаче юанът да представлява сериозно предизвикателство за господстващото положение на долара, поне в краткосрочен план. По данни на Банката за международни разплащания през 2019 г. американската валута е била използвана за 88% от валутните трансакции в сравнение с 4,3% за юана.

Както въглищата за производство на стомана, така и въглищата за електроцентрали се заплащат в юани, твърдят от Fenwei. Тези сделки традиционно се сключват в долари, но много китайски купувачи временно спряха покупките, след като САЩ и Европа отрязаха руските банки от системата за междубанкови съобщения SWIFT.

Миналата година Русия беше доставчик номер две на въглища за Китай, запълвайки празнината, оставена от търговските спорове на Пекин с Австралия. Почти половината от вноса от Русия са металургични въглища, които се търсят след частичното възобновяване на работата в китайския стоманодобивен център Таншан. Този вид въглища не подлежат на държавен ценови контрол, който се прилага за горивата за електроцентрали. 

Въпреки че китайските купувачи са заинтересовани от внос на повече руски доставки, логистичните и финансовите бариери в крайна сметка ще ограничат потоците, заяви Китайската асоциация за транспорт и дистрибуция на въглища през миналия месец.