Затворените градове струват на Китай поне $46 млрд. месечно

От 2020 г. насам забраните са станали по-целенасочени, а ударът от тях върху икономиката е намален наполовина

10:40 | 29 март 2022
Обновен: 13:38 | 29 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ограниченията заради Covid в Китай вероятно струват на страната поне 46 млрд. долара месечно, или 3,1% от БВП, под формата на загуба на икономическа продуктивност, а въздействието може да се удвои, ако повече градове затегнат мерките, съобщава Bloomberg.

Това е минималната оценка на икономист от Китайския университет в Хонконг, базирана на предположението, че градовете, които генерират около 20% от брутния вътрешен продукт на Китай, понастоящем налагат целенасочени блокади. Разходите ще се удвоят, ако тези райони трябва да последват Шанхай и да наложат по-строги политики, изискващи от повечето жители да си останат у дома. 

1

Строгите мерки на Китай означават, че "икономическата цена на блокирането е очевидно по-голяма, отколкото виждаме в други страни", казва Джън Майкъл Сун, професор от CUHK, който е част от изследователски екип, използващ данни в реално време, за да измери въздействието на блокирането. Оценката от 3,1% - равностойна на 295 млрд. юана (46,3 млрд. долара) - е "консервативна", добави той, тъй като не включва ефекта върху доходите чрез инфлацията.

Сун и екипът му използват данни за местоположението на близо 2 милиона камиона, които пресичат Китай и чието движение е силно свързано с местната икономическа активност. 

Ако се включат въздействието върху инфлацията в цялата страна и страничните ефекти от веригите за доставки, ефектът върху икономиката ще бъде много по-неблагоприятен. Според изчисленията на Сун и неговите сътрудници строга блокада само в Шанхай може да намали реалния БВП на Китай с 4%. Ако четирите най-големи китайски града заедно бъдат стриктно блокирани, националният БВП, коригиран спрямо инфлацията, би спаднал с 12% за периода на блокирането.

В най-лошия случай всички градове ще бъдат блокирани за един месец, което ще намали националния БВП с 53% за този период.

От началото на месеца Китай се бори с вълна от по-заразния Омикрон вариант на коронавируса, като тази седмица броят на потвърдените случаи надхвърли 6 000 дневно. Goldman Sachs Group Inc. изчислява, че районите със средно и високорискови огнища, в които е въведена някаква форма на блокиране, представляват около 33% от БВП.

Ключът към перспективите за китайската икономика ще зависи от това дали високозаразният вариант Омикрон ще изисква по-интензивни или по-дълги забрани. Първоначално Шанхай изпробва целенасочен подход, но това не доведе до намаляване на броя на случаите и тази седмица заяви, че ще изиска половината град да остане вкъщи последователно в продължение на общо осем дни, докато се извършват масови тестове и изолация. 

2

Данните от автомобилния транспорт в Шанхай, който започна да въвежда ограничения за коронавируса по-рано този месец, сочат, че икономическата активност в града е спаднала с 40% под нормалното още преди началото на блокадата на половината град в понеделник. Активността може да спадне още повече, ако градът последва примера на Чанчун, столицата на провинция Дзилин в североизточната част на страната, която наложи блокиране заради случаи на Омикрон на 11 март. Оттогава насам икономическа активност е спаднала с повече от 66% спрямо нормалните нива, според данните за товарните превози.

Изглежда, че Шънджън представлява най-добрият сценарий за това какво могат да постигнат забранителните мерки срещу Омикрон в Китай. Едноседмичното затваряне на града, по време на което жителите бяха тествани три пъти, изглежда е било сравнително леко - то е намалило икономическата активност само с около 34%, сочат данните, проследени от Сун и неговия екип. По-кратката продължителност също намалява икономическото въздействие, въпреки че седмица след края на блокирането активността на камионите все още е с 20% по-ниска от нормалната.

3

Според предишни изчисления на екипа затварянето заради коронавируса в Китай през първото тримесечие на 2020 г. е довело до спад на реалния БВП с 19,4%, в сравнение с официалните данни за спад от 6,9%. Този уикенд икономисти от Nomura Holdings Inc. написаха, че китайската икономика е изправена пред най-лошите си перспективи от въпросното тримесечие насетне поради разпространяващите се епидемии от вируса. 

Сун прогнозира по-добър резултат от 2020 г., ако Шънджън послужи за модел.

"Изглежда, че едноседмичното пълно блокиране в Шънджън е било по-ефективно", каза той. Ако други градове могат да постигнат подобен резултат, "цялостното представяне на икономиката ще бъде много по-добро, дори ако в една трета до половината от градовете се наблюдават случаи на Covid, както беше в началото на 2020 г."

Все още е възможно китайската икономика като цяло да расте, дори ако ограничаването на достъпа до пазара намали икономическото представяне, ако други региони, които не са подложени на ограничения, увеличат своето предлагане. Но това става толкова по-малко вероятно, колкото по-голямо е въздействието на блокирането.

От 2020 г. насам забраните са станали по-целенасочени, като ограниченията се налагат в определени градове, а не в цели региони, и по този начин намаляват местната активност с около 30% в сравнение с повече от 60% при по-ранните забрани, като тези в Ухан в началото на 2020 г., според Сун. 

Прекъсванията също така са по-кратки, като преди сегашната вълна Омикрон те са продължили средно 24 дни в сравнение с два месеца и половина в Ухан. 

"Това е признак, че правителството се е поучило от предишния опит и е актуализирало политиките си", казва той.