Китай изгражда над 60 временни болници, за да държи Covid под контрол

Страната се опитва да модифицира стратегията си "нулев Covid", за да облекчи икономиката

19:10 | 24 март 2022
Обновен: 19:25 | 24 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските провинциите ще трябва да създадат поне по две-три временни болници за лечение на пациенти с Covid-19, заяви Пекин във вторник, което е потенциален знак, че страната очаква увеличаване на случаите. Китай се бори с епидемията от Омикрон и обмисля как да излезе от стратегията за борба с вируса, пише Bloomberg.

Заповедта на Националната комисия по здравеопазване бе издадена, след като миналата седмица Китай актуализира насоките си за лечение на Covid и стана ясно, че страната възнамерява да използва своите съществуващи болнични заведения само за хората с тежки усложнения на Covid. Пациентите с леки или никакви симптоми вече ще бъдат изпращани в импровизираните заведения за изолация, за да се избегне претоварване на медицинската система. 

Китай все още изолира всички случаи, независимо от тяхната тежест, като част от политиката си за нулев Covid - подход, който поддържа ниски нива на смъртност, но сега се поставя под въпрос, тъй като се появяват по-заразни варианти, а останалата част от света се отваря. Страната има 31 провинции и територии, което означава, че могат да бъдат изградени поне 62 временни обекта, което е огромно начинание. 

Около 33 временни болници вече са построени или са в процес на изграждане, което осигурява 35 000 легла, заяви на брифинг във вторник Дзяо Яхуи, служител на Националната здравна комисия. От местните власти се изисква да изготвят планове, които да гарантират, че при нужда лечебните заведения ще могат да бъдат използвани в рамките на два дни. 

Китай за първи път започна да изгражда временни съоръжения в началото на пандемията, когато за 10 дни бяха построени две импровизирани болници в първоначалния епицентър - Ухан. Обикновено болниците са сглобяеми сгради, които в някои случаи приличат на контейнери за превоз, а за бързото им построяване се привличат хиляди работници. В Ухан те бяха от ключово значение за окончателното овладяване на епидемията там, като потиснаха предаването на инфекцията в общността, премахвайки източника. 

Около 95 % от случаите на настоящата епидемия в Китай имат леки симптоми или са безсимптомни, което би означавало значителен натиск върху недостигащите ресурси на постоянната медицинска система, ако случаите се увеличат.

 

Във вторник в страната с население от 1,4 милиарда души бяха регистрирани 4594 нови местни инфекции, което е малко в сравнение със световните стандарти, но е най-значителната епидемия в Китай от времето на Ухан. Ако Китай премахне мерките, като например гранични ограничения, задължителни карантини и изолация на случаите, както направиха други страни от САЩ до Сингапур, ще се стигне до "колосална епидемия" с до 630 000 нови инфекции на ден, показва моделиране на Пекинския университет през ноември. 

Промяна на стратегията
Китай трябва да се придържа към подхода на нулева толерантност, без "нито йота облекчение", заяви Лян Уаннян, опитен епидемиолог, който наблюдава реакцията на Китай по отношение на Covid от началото на пандемията и наскоро беше изпратен в Хонконг, за да ръководи усилията за овладяване на най-тежката епидемия в историята. 

Забележките, направени пред държавната информационна агенция Синхуа, дойдоха в момент, когато Хонконг предприе мерки за облекчаване на някои ограничения за пътуване и определи график за облекчаване на вътрешните правила за социално общуване. 

Все пак има конкретни признаци, че Китай поне ще коригира Covid Zero, след като миналата седмица президентът Си Дзинпин заяви, че страната трябва да намали въздействието му върху икономиката и бизнеса. 

Въпреки че все още се налагат забрани за достъп - още един град, Таншан, близо до Пекин, беше подложен на такива ограничения късно във вторник - на други места се прилага по-целенасочен подход.

Технологичният център Шънджън получи разрешение да възобнови работата на фабриките по време на неотдавнашното си блокиране при определени ограничения, а Шанхай, в който в момента се регистрират над 900 нови случая на ден, предприема по-целенасочен подход, като блокира отделни сгради за кратки периоди, за да тества жителите. 

Във вторник обаче блокирането на североизточната провинция Дзилин беше затегнато още повече, като на жителите беше забранено дори да напускат домовете си в продължение на четири дни, а магазините за хранителни стоки в жилищните комплекси бяха затворени, за да могат властите да потушат епидемията. Провинцията остава най-голямата вирусна точка в страната, като случаите на заразяване са около 3000 на ден.

Ключов инструмент в арсенала на стратегията "нулев Covid" на Китай са масовите тестове в началото на епидемията. Понякога те се провеждат в няколко кръга, за да се изкоренят всички инфекции, но процесът води до прекъсвания, като през януари заводите на Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG в град Тиндзян трябваше да спрат работа за около две седмици, тъй като работниците бяха постоянно тествани. 

Задължителните тестове в целевите региони ще трябва да приключат в рамките на 24 часа, заяви във вторник официалният представител на Дзяо. Изискването за време ще помогне на служителите да се справят с разпространението на Омикрон, каза той.