Китай постави Шънджън в локдаун

Вони Куин, Bloomberg News

09:34 | 14 март 2022
Обновен: 12:15 | 14 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Китай постави в покдаун Шънджън за поне една седмица. Три пъти ще бъдат тествани почти 18 млн души в технологичния хъб. Броят на случаите в Китай се удвои до 3400 през уикедна. Шанхай спря провинциалните автобуси. Властите обмислят отклоняване на международните полети.

Американски официален представител каза, че Русия е поискала военна помощ от Китай за инвазията в Украйна. Русия в момента продава повече оръжие за Китай, отколкото купува, макар че китайците произвеждат по-напреднали оръжия в последно време. Не е ясно какво точно оборудване е било поискано и как може да отговори Пекин.

Китай и САЩ ще проведат първите лични разговори на високо равнище от инвазията на Русия в Украйна. Съветникът по национална сигурност на СЩА Джейк Съливан ще се срещне с члена на Политбюро Ян Дзечъ в Рим. Съветникът на президента Байдън ще увеличи натиска над Китай да приложи санкции за Русия.

МВФ обяви, че дефолтът по държавния дълг вече не е немислим, но е малко вероятно да предизвика глобална финансова криза. Управляващият директор Кристалина Георгиева добави, че Русия има пари да си обслужва дълга, но няма достъп до тях заради санкциите срещу руските банки. Руският кредитен рейтинг бе понижен. Fitch миналата седмица обяви, че дефолтът по облигациите предстои.