Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Yandex нае консултанти след като притежателите на облигации си поискаха парите

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 23.03.2022г.

13:45 | 23 март 2022
Обновен: 16:29 | 23 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Руската технологична компания Yandex NV е заплашена от фалит след като акциите й бяха спрени от търговия в Съединените щати за повече от пет търговски дни. Това дава възможност на притежателите на облигации да поискат пълното им изплащане. Фирмата вече заяви, че не разполага с достатъчно парични наличности, за да изкупи облигациите на обща стойност един милиард и 250 милиона долара.  Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Руската търсачка е наела консултанти, които да й помогнат да се справи с преговорите с притежателите на нейни облигации.

Друга новина от света на технологиите, е че Google започна да изтегля служителите си от Русия. Според запознати, Google е имала 244 души, базирани в офиса й в Москва и е съдействала на тези, които се интересуват от преместване този месец. Компанията също така е преместила персонала си от около 50 души в Украйна. Според вътрешен бюлетин на Google, компанията е уведомила служителите си, че нейният персонал работи денонощно, за да осигури безопасност и сигурност, както и друга подкрепа на служителите в Украйна.

Google спря рекламната си дейност в Русия в началото на март и заяви, че спазва всички изисквания за санкции. Но компанията запази основните си услуги, като търсене и Google maps.

Руското правителство е работило за адаптиране на информацията, достъпна в Google, много преди инвазията в Украйна. Миналата есен руските съдилища принудиха интернет гиганта да премахне приложение за гласуване на опозиционни лидери, а след това наложиха ежедневно нарастваща глоба на компанията за това, че е изтеглила канал в YouTube на поддръжник на Путин.

В петък руският медиен регулатор Роскомнадзор обвини YouTube, че пуска реклами, призоваващи към саботаж на железопътните системи в Русия и Беларус. Агенцията заяви, че съдържанието ясно демонстрира антируската позиция на Google и определи поведението на компанията като "терористично".

След нахлуването на Русия Google стана по-агресивна в модерирането на проруски медии. Първоначално YouTube ограничи подкрепяните от държавата медии, като RT, като ги забрани извън Русия. Google също така ги премахна от търсенето на новини.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.