Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Facebook ще разреши призиви за насилие срещу руски войници и Владимир Путин

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 11.03.2022 г.

13:01 | 11 март 2022
Обновен: 15:02 | 11 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta Platforms ще позволи на потребителите на Facebook и Instagram в някои страни да призовават за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на инвазията в Украйна, като временна промяна в политиката за реч на омразата. Това съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Компанията за социални медии също така временно разрешава някои публикации, които призовават за смърт на руския президент Владимир Путин или белоруския президент Александър Лукашенко, според вътрешни имейли до модераторите на съдържанието.

„В резултат на руската инвазия в Украйна ние временно разрешихме форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите правила като насилствена реч като „смърт на руските нашественици“. Все още няма да допуснем достоверни призиви за насилие срещу руски цивилни", каза говорител на Meta в изявление.

Призивите за смъртта на лидерите ще бъдат разрешени, освен ако не съдържат други цели или нямат два индикатора за достоверност, като местоположение или метод, се казва в един имейл.

Позовавайки се на историята, която за пръв път бе публикувана от "Ройтерс", руското посолство в Съединените щати поиска Вашингтон да спре "екстремистката дейност" на Meta.

Временните промени в политиката относно призивите за насилие към руски войници се отнасят за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, според един имейл.

Миналата седмица Русия заяви, че забранява Facebook в страната в отговор на това, което според нея са ограничения за достъп до руски медии в платформата. 

Имейлите също така показаха, че Мета ще позволи похвала на десния батальон "Азов", което обикновено е забранено.

Защо акциите на Amazon отбелязаха един от най-големите си еднодневни ръстове може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.