Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нужна е спешна законова промяна за по-лесно наемане на бежанци от Украйна

Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, "Бизнес старт", 02.03.2022

12:30 | 2 март 2022
Обновен: 15:09 | 2 март 2022
Автор: Галина Маринова

Необходима е промяна в нормативната уредба за улесняване на наемането на работа на бежанците от Украйна и работодателите са предложили конкретни стъпки. Това каза Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. "Разбираме, че предложените промени не могат да бъдат приложени спрямо всички, идващи в България, но поне по отношение на единното разрешение за хората, които бягат от войната и трябва бързо да бъдат настанени, може да се приеме по-бърза процедура в координация с органите на МВР".

"Бизнесът е много засегнат от тази война. Това е втори източник на неопределеност за плановете на бизнеса в рамките на по-малко от две години. Има нарушаване на веригите за доставки - и Русия, и Украйна са основен източник на метали. Всяко едно пренасочване, освен че не е планирано, е свързано със забавяне от минимум шест месеца и оскъпяване на материалите с минимум 30%. В същото време имаме договори за доставка на готови изделия към тези две държави, чието изпълнение е невъзможно, както поради ембаргото, така и поради невъзможността за транспортиране". 

Държавата би могла да помогне със своевременна информация, координация и помощ за преодоляване на предизвикателствата, каза Ангелова. "Например в момента знаем, че има блокирани транспортни средства на сухопътните морски граници на Украйна".

Мерките за подпомагане на бизнеса, които бяха предвидени по повод Covid, не трябва да се спират, а трябва да се преформулират и продължат, каза събеседничката. Това ще подпомогне инициативата на българските работодатели, които са заявили „в един глас“, че са „готови и много искат“ да дадат работа на бежанците от Украйна, като по „консервативни оценки“ на работодателите хората, които могат да се включат в българския трудов пазар около тази криза са около 200 хиляди души.

Държавата трябва да помогне с организацията, координацията и предоставянето на съпътстващите услуги, категорична бе Милена Ангелова. "Единственият играч, който може да се справи с такъв мащаб от информация за свободни работни места, които се предлагат на бежанците, е държавата, посредством изградените от нея структури. Разчитаме на Агенцията по труда, Министерството на труда и социалната политика и на цялото правителство за координиране. Вместо да натрупваме грешки, които да се увеличават лавинообразно, да извлечем синергия от съвместните действия".

"Колкото по-голяма е координацията, толково по-бързо ще се случи интеграцията, защото процесът е свързан с идентифициране на кандидатите за работа, придвижването им до съответното населено място, настаняване, грижа за децата. Искаме държавата да види бърза писта за издаване на разрешение за пребиваване и работа на тези чужденци, защото в момента процедурата за единно разрешително е неприложима за този случай и в същото време за координация на достъп до услуги от общ интерес като здравеопазване, образование".

Трябва да се вземат и спешни мерки по отношение на цената на електроносителите, защото мораториумът изтича, каза още гостенката. Работодателите настояват за временно регулиране на пазара на квоти на въглеродни емисии от страна на Европейския съюз, защото е очевидно, че не можем да се справим с всички предизвикателства едновременно. "Трябва да се спрат продажбите от газохранилището в Чирен. Да се впрегнат всички държавни електропроизводителни мощности да работят на максимален капацитет и вместо да се ограничава износът, печалбите от него да бъдат ползвани за подпомагане и компенсиране на непосилните цени, когато те станат такива. Трябва да се продължат и компенсациите на потребителите на свободния енергиен пазар, особено за април и юни".

"Войната е много сериозна криза, но в същото време ние не трябва да забравяме и останалите си задачи, като това, че планът за възстановяване и устойчивост още не е коригиран. Ние сме последната държава в ЕС, където планът не е одобрен. В същото време се бави опасно много споразумението за партньорство и отключването на оперативните програми и интервенциите по тях. Ако това бе направено България можеше да предложи бързи програми за преквалификация и езиково обучение на бежанците, за да се интегрират по-бързо на пазара на труда".

Ефектите от забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост и на оперативните програми ще бъдат лавинообразни и ще се усилват един друг, ако не се направи нещо по въпроса веднага.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.