Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Санкциите срещу Русия ще сложат край на проекта Белене

проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в „Бизнес старт”, 23.02.2022г.

10:56 | 23 февруари 2022
Обновен: 13:18 | 23 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Нова война в Европа не се очаква, но кризата ще продължи. В последните месеци има нов нюанс в поведението на Руската федерация. Тя доста по-твърдо поставя своите искания и това вероятно е пресметнат ход. Това коментира професор Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Има нюанс в поведението на Руската федерация и дали санкциите са вече неработещ инструмент за промяна в политиката, дали заемането на някаква по-твърда позиция е продиктувано от нещо друго, това не знаем в момента, но има такава промяна.

И двете страни губят. Русия също губи, защото веднага беше спряно сертифицирането на „Северен поток 2”, а там бяха инвестирани над десет милиарда долара. От друга страна ще се вдигнат цените на енергийните суровини. Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България.

„Мисля, че това е краят на проекта Белене”.

Смятам, че за момента това, което се случи около признаването на републиките и вкарването на войски, ще приключи, за да се види какъв е ефектът. По-нататъшно продължаване на действията от страна на Русия е съвсем друга ситуация, с което вече се навлиза на територията на Украйна и наистина ще означава инвазия в Украйна, посочи събеседникът.

Ректорът на УНСС сподели също, че относно идеята за обединяване на университетите в България, Съветът на ректорите е решил да бъдат създадени работни групи, които да работят по най-чувствителното направление от тези реформи – сливането на учебни заведения.

„За останалите неща – атестиране на преподавателите, борбата с плагиатството, увеличаването на научните изследвания, нямаме възражения”.  

Намаляването на университети ще стане доброволно, няма да стане от днес за утре и има успокоение в средите на академичната общност, подчерта проф. Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.