Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Peloton с рекорден ръст на акциите след изненадващи промени в управлението

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 09.02.2022

13:04 | 9 февруари 2022
Обновен: 15:06 | 9 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

След слуховете за придобиване Peloton смени шефа си и съкрати 2800 служители, като възможни кандидати за придобиването на пандемичния любимец са Amazon, Nike и дори Apple. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

Изненадващи промени в Peloton Interactive Inc. предизвикаха най-големия еднодневен ръст на акциите във вторник и подновиха спекулациите, че закъсалата фитнес компания може да бъде цел за поглъщане.

Съоснователят на Peloton Джон Фоли ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор и ще стане изпълнителен председател, съобщиха от компанията. Това е само част от мащабните промени, които включват съкращения на работни места и отмяна на плановете за нова фабрика в Охайо. Бари Маккарти, бивш главен финансов директор на Spotify Technology SA, ще стане главен изпълнителен директор и президент, считано от 9 февруари, предава Bloomberg.

След новината акциите на компанията поскъпнаха с 25% до 37,27 долара за брой, като инвеститорите заложиха на това, че един по-стегнат Peloton - с нов главен изпълнителен директор - може да е готов за продажба. Фитнес компанията заяви във вторник, че е отворена за оферти, а много технологични и медийни гиганти бяха посочени като евентуални купувачи, включително Amazon.com Inc. и Nike Inc. Дори и Apple. Не бива да се забравя, че в ръцете на големите технологични гиганти има огромни количества кеш, които могат да се използват за придобивания.

Peloton беше в пика си време на пандемията, когато блокирането на свободното движение накара клиентите да се втурнат да купуват велоергометри и да посещават занятията на компанията. След като ограниченията започнаха да отпадат и много фитнес маниаци се върнаха в традиционните фитнес зали, компанията се сблъска с недоволството на инвеститорите и трябваше да пренастрои дейността си. Дори и след ръста от вторник, акциите на компанията са загубили около три четвърти от стойността си през последната година.

Като част от съкращенията Peloton планира да премахне около 2800 работни места в световен мащаб, което ще засегне около 20% от корпоративните позиции. Компанията съкращава складовите си операции и доставките и разчита повече на трети страни. Маккарти ще се присъедини към борда на директорите, а президентът на Peloton Уилям Линч ще стане директор без изпълнителни функции.

Инвеститорът активист Blackwells Capital LLC настояваше за напускането на Фоли, но във вторник фондът заяви, че последните промени не са стигнали достатъчно далеч, за да отговорят на нейните опасения.

„Фоли доказа, че не е подходящ да ръководи Peloton, независимо дали като главен изпълнителен директор или изпълнителен председател, и не бива да избира директори, както изглежда е направил днес", заяви в изявление главният инвестиционен директор на Blackwells Capital Джейсън Айнтаби.

В понеделник Blackwells публикува презентация, в която призовава за оставката на главния финансов директор Джил Удуърт и подновява исканията си за незабавна продажба на компанията. Blackwells заяви, че Peloton може да получи 75 долара за акция при продажба на стратегически купувач като Netflix Inc. или Spotify. Това е около два пъти повече от текущата цена на акциите, дори и след поскъпването във вторник.

Blackwells, чийто дял е по-малък от 5%, разкритикува дейността на Фоли, като посочи неуспешни прогнози, непоследователна стратегия и проблеми с управлението, като например липсата на финансов контрол.

Фоли, бивш изпълнителен директор за електронната търговия на Barnes & Noble Inc. и ентусиаст по колоездене, основава компанията, след като публикува видеоклип в Kickstarter през 2013 г. Компанията се превърна в един от ранните пандемични любимци с дълги списъци на чакащи за стационарните велосипеди, но след това предприе поредица от грешни стъпки, включително изтегляне на продукти след съобщения за инциденти и смърт на дете. Общественият имидж на компанията пострада и през декември, когато в продължението на сериала „Сексът и градът" на HBO Max герой почина след сърдечен удар, след като караше Peloton.

В края на миналата седмица Peloton се оценяваше на малко над 8 млрд. долара на базата на цената на затваряне от 24,60 долара за акция в петък. Това е под цената на първичното публично предлагане от септември 2019 г. - 29 долара.

Други ключови ръководители напуснаха като част от сътресенията, включително старши вицепрезиденти, отговарящи за хардуерното инженерство и търговското оборудване.

„Убеден съм, че Бари е правилният лидер, който ще отведе компанията в следващата фаза на растежа", каза Фоли в изявление.

Перспективите обаче са неясни. Peloton понижи прогнозите си за растежа и абонатите, което е знак, че все още се затруднява да предвиди търсенето, тъй като хората постепенно се връщат в офисите и фитнесите. Управлението на веригата за доставки на Peloton също е предизвикателство.

Peloton намали очакванията си за приходите за цялата година до 3,7-3,8 млрд. долара спрямо предишната прогноза за 4,8 млрд. долара. Очаква през следващата година да има 3 млн. абонати на свързани фитнес услуги, което е по-малко от предишната прогноза за 3,45 млн. Удуърт, финансовият директор, заяви, че това все пак е значително повече от 700 хил. абонати, които компанията е имала преди Covid. 

„Смятаме, че възможността за растеж е непроменена", каза Удуърт по време на разговор с инвеститорите. „Фитнес и уелнес индустрията ще продължи да расте", каза тя.

Компанията ще намали капиталовите си разходи с около 150 млн. долара през тази година и ще рационализира отчетните си структури. Но Удуърт заяви, че няма да намали разходите за маркетинг, които ще бъдат „от решаващо значение за нашия успех занапред". Очаква се провежданото преструктуриране да доведе до годишни икономии от поне 800 млн. долара, заяви компанията.

През второто си фискално тримесечие Peloton отчете коригирана загуба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация в размер на 266,5 млн. долара, в сравнение със средната оценка на анализаторите за загуба от 288 млн. долара.

Анализаторите са на различни мнения за това дали напускането на Фоли като главен изпълнителен директор ще проправи пътя за продажба, или дали съкращаването на разходите и преструктурирането ще създадат условия за запазване на независимостта.

„Впечатлени сме и окуражени от факта, че Джон Фоли и бордът на директорите добавиха към себе си изключително опитен технологичен/медиен мениджър/инвеститор в лицето на новия главен изпълнителен директор Бари Маккарти, и се ангажираха с мащабно преструктуриране, което според нас е необходимо", казва Джонатан Комп, анализатор в Baird, в бележка до инвеститорите.

Всяка възможност за продажба ще трябва да бъде проверена от Фоли, който - заедно с други вътрешни лица - контролира мажоритарния дял от акциите на Peloton и ще има ключово значение при вземането на решение за потенциалната сделка. Все пак правомощията му може да имат своите граници, заяви в бележка анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

„Макар че Фоли има преобладаващо мнозинство от акциите от тип B и в крайна сметка контролира съдбата на Peloton, ние вярваме, че натискът от страна на акционерите да се поискат оферти ще се засилва и Peloton да бъде продаден на стратегически играч, като потенциалните кандидати Apple, Amazon и Nike вероятно са сред тях", каза той. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.