Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пазарите се притесняват повече от централните банки, отколкото от Омикрон

Даниел Дончев, изп. директор и член на Съвета на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", "Бизнес старт", 12.01.2022 г.

12:33 | 12 януари 2022
Обновен: 14:50 | 12 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Действията на централните банки и увеличените нива на инфлацията в световен мащаб са най-големите рискове за финансовите пазари през 2022 г. Опасенията от коронавируса намаляват, а геополитическите фактори и сътресенията в имотния сектор на Китай макар и значими, не се възприемат като основна заплаха. Това са основните заключения от проучване на Bank of America сред фонд мениджъри и представители на инвестиционната общност за перспективите за следващата година, коментира Даниел Дончев, изп. директор и член на Съвета на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Инвеститорите са притеснени най-вече от три основни риска, като първите два са свързани. Най-големият риск е по-агресивна затягаща политика на централните банки, следващият риск е по-високата инфлация, а трети основен фактор е Covid пандемията."

Според пазарните очаквания влиянието на коронавируса започва да отслабва, тъй като Омикрон изглежда се преболедува по-леко от предишни варианти, коментира Дончев.

Проблемите в имотния сектор на Китай са също сред основните заплахи през 2022 г, според проучването, макар че Пекин предприема действия, за да предотврати необслужването на дългове от страна на строителните компании.

Геополитическите фактори винаги остават като риск за финансовите пазари, но инвеститорите смятат, че напрежението между САЩ, Европа и Русия заради Украйна "все още е риск с малка възможност да повлияе на пазарите", каза Дончев. 

Липсата на торове и свързаните кризи в селското стопанство и недостига на храни все още не са особено притеснителни, според проучването.

В коментар за цените на енергоносителите и енергийната криза, Дончев заяви, че очакванията са ситуацията да продължи и през 2022 г. с недостиг на природен газ в Европа и волатилен петролен пазар, най-вече заради недостатъчно предлагане, продиктувано от намалените инвестиции в нови производства.

Пазарите реагираха доста динамично на променящите се настроения на Федералния резерв в САЩ за инфлацията и пандемичните мерки. 

"Програмата за изкупуване на активи ще приключи най-късно до март, а не около средата на 2022 г. Вероятността за първото вдигане на лихвите през март според пазарните индикатори вече е над 80% - в началото на октомври тя беше близо до нула", каза Дончев.

Според него ще има три или четири увеличения на лихвените проценти в САЩ през 2022 г., всяко с 0.25%, като три от тези увеличения вероятно са калкулирани в пазарните стойности. Тези действия ще имат различно влияние върху различните сектори, като вече се наблюдава сериозна корекция в представянето на компании с по-големи и по-силно спекулативни оценки.

Имотният пазар също ще пострада от по-високата инфлация и по-високите лихви, които ще оскъпят кредитите, които се използват в голяма част от сделките за недвижими имоти, добави Дончев.

Европейската централна банка няма да предприеме особено агресивни действия в тази посока, тъй като трябва да балансира интересите на много държави с различни нужди, каза Дончев. Държавите от Северна Европа имат нужда от по-високи лихви, докато страни като Испания, Италия и Гърция не могат да толерират такова увеличение заради високата си задлъжнялост.


ЕЦБ вероятно ще изостане от Фед в покачването на лихвите, което не е толкова лоша новина за финансовите пазари, добави Дончев.
 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.