Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Недоволството на разработчиците в AppStore продължава

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 11.01.2022

14:02 | 11 януари 2022
Обновен: 16:08 | 11 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Въпреки че последните данни показват, че AppStore продължава да бъде изключително печеливш продукт, недоволството на разработчиците от магазина за приложения продължава да расте. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Много от създателите се противопоставят на това, което наричат "рестриктивни политики" на магазина, особено на 30%-ната ставка".

"Според новите данни от понеделник само през 2021 година спечелените от разработчици на приложения в AppStore пари са 60 млрд. долара, въпреки всички колизии, които имаме в последно време и споровете с Apple".

Apple заяви, че разходите в AppStore между Бъдни вечер и Нова година през 2021 година са нараснали с двуцифрено число, каза гостът. "До края на 2019 година Apple е изплатила на разработчиците общо 155 млрд. долара от дебюта на AppStore. Година по-рано цифрата е 120 млрд. долара". 

"За съжаление споделената информация не помага да се даде яснота за състоянието на цялостната икономика на AppStore, тъй като процентите, изплатени от отделните приложения варират силно", допълни Попов. "В последните години компанията преструктурира структурата на комисионните си, за да свие собствения си дял от приходите на разработчиците на фона на засиления регулаторен контрол върху бизнес практиките, на фона на многото антитръстови жалби и съдебните дела". 

Целия коментар вижте във видеото.