Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

IBM с нови надежди за продажба на здравния си бизнес Watson Health

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 10.01.2022

14:45 | 10 януари 2022
Обновен: 16:09 | 10 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Американският технологичен концерн IBM възражда процеса на продажба на IBM Watson Health с надеждата да получи повече от 1 млрд. долара от сделката. Това каза в технологичния си коментар Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. "Подобен ход би бил изненадващ".

"Защото Big Blue, както наричат IBM, иска да се махне от здравния сектор в момент, в който той все още е „горещ“ заради Covid-19, и след като похарчи милиарди, за да заложи на сектора. Така например конкурентът Oracle навлиза в сектора чрез залога си за 28 млрд. долара на Cerner".

IBM похарчи повече от 4 млрд. долара за изграждането на Watson Health чрез поредица от придобивания. В момента бизнесът включва Truven Health Analytics, компания за здравни данни и анализи в областта на здравеопазването, Phytel и Merge Healthcare, занимаваща се с медицински изображения.

Не за първи път голямата американска компания обмисля продажбата на бизнеса. За първи път възможността за продажба на подразделението се проучваше в началото на 2021 г., като процесът се водеше от Morgan Stanley.

Европейската комисия възнамерява да подобри значително защитата на непълнолетните в интернет в бъдеще, каза още Попов.

„Сексуалната злоупотреба с деца в интернет се увеличава. Има данни, че насилието става все по-екстремно. През следващите месеци ще предложа законодателство, което ще задължи компаниите да разпознават, докладват и отстраняват сексуалните посегателства срещу деца", заяви пред WELT AM SONNTAG еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. „Тогава доброволното докладване вече няма да е достатъчно“, казва тя.

Според нея това задължение ще засегне най-вече големите интернет компании, които досега са предоставяли 99% от уведомленията. „Само компанията Meta (Facebook) е отговорна за 95 процента от тях“.

ЕС планира закон за спиране на насилието над деца в технологичните платформи. Досега доставчиците на интернет и на социални мрежи имат право да решават дали и как да предприемат действия срещу сексуални посегателства в интернет. Правното основание за това е регламент на ЕС. Въпреки това ЕК счита, че е необходимо да се предприемат спешни действия за по-ефективно ограничаване на насилието над деца.

„По време на пандемията, когато повече извършители бяха изолирани вкъщи, търсенето на материали, изобразяващи сексуално насилие над деца, се увеличи в някои държави членки на ЕС с цели 25%“, казва комисар Йохансон.

Откриването и премахването на детски порнографски материали трябва да стане „автоматичен рефлекс“ за доставчиците на интернет в бъдеще, настоява шведският политик от Социалдемократическата партия. „Трябва да създадем среда, в която големи и малки компании да разбират задълженията си по отношение на сексуалното насилие над деца“.

Йохансон изтъкна, че през 2020 г. доставчиците на интернет и социалните мрежи са докладвали за 22 милиона случая на сексуално насилие над деца. Но това е само малка част от действителните престъпления.

Социалната мрежа Reddit се е спряла на Morgan Stanley и Goldman Sachs като банки, които да ѝ помогнат за първичното ѝ публично предлагане, като Reddit е подала конфиденциално документи за IPO през декември и се прицелва към оценка от над 15 млрд. долара. През август тя беше оценена на 10 млрд. долара в рамките на частен кръг на финансиране, поведен от Fidelity Management.

Втори източник, запознат с въпроса, твърди, че JPMorgan Chase също е сред основните поематели.

Reddit, която е основана през 2005 г. от Стив Хъфман и Алексис Оханиан, има над 50 млн. активни потребители дневно и над 100 хил. общности в мрежата си.

Нейните форуми, особено WallStreetBets, бяха в основата на битката между малките търговци и големите хедж фондове, която доведе до големи ръстове на цените на книжата на компании като GameStop и AMC, станали популярни като меме акции.

Целия коментар вижте във видеото.

Още технологични новини четете на Investor.bg.