Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Симидчиев: Сертификатите, а не финансовите стимули, повишиха нивата на ваксинация

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на Комисията по здравеопазването в НС, "Бизнес старт", 05.01.2022 г.

11:31 | 5 януари 2022
Обновен: 15:02 | 5 януари 2022
Автор: Даниел Николов

България отбелязва втората най-висока стойност на новозаразени (6 252 души) с коронавирус от началото на пандемията, като особено притеснително е, че това се дължи преобладаващо на Делта варианта, който е с по-голяма смъртност и нива на хоспитализация от Омикрон. Много хора се ваксинират с по-слабо ефективни еднодозови ваксини заради зелените сертификати, а други получават сертификати, които не могат да бъдат доказани. Това заяви д-р Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на Комисията по здравеопазването в НС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Когато се говори за ваксинирани хора, истински голямата драма е, че не знаем какъв е процентът на фалшивите сертификати. Това е медицинска корупционна практика, която трябва да бъде пресечена, защото тя вреди на всички нас", коментира Симидчиев сравнително големия процент (27%) на новозаразени, които са били ваксинирани.

Според Симидчиев няма нищо тревожно или противоречиво в намаляването на срока за поставяне на бустерна доза на три вместо шест месеца след завършване на първоначалния ваксинационен цикъл. Решението е базирано на получените нови научни данни, а предишният срок е бил въз основа на предположения за трайността на високите защитни нива на ваксините, обясни той. 

"Виждаме високи защитни нива на фона на изменящ се вирусен вариант, които са с трайност около два до три месеца. Това решение е абсолютно научно базирано."

Според него е малко вероятно да има ново намаляване на срока за бустерните дози.

Макар ефективността на ваксините да е по-кратка от първоначалните очаквания, това е единственият инструмент, чрез който може да се контролира пандемията. 

"България има достатъчно средства - като количества различни ваксини - да постигне това, за съжаление нямаме структурирано подадена към населението информация, за да можем да ги убедим, че това е безопасна и високо ефективна мярка... Всяко нежелание да се ваксинираме, да се носят маски, да се спазва дистанция пречи на ефективния контрол. България остава на опашката по ваксинация, което прави протичането на пандемичния процес изключително непредвидимо."

В коментар за финансовите стимули от 75 лв. за пенсионерите, Симидчиев заяви, че не смята, че причините за отказване на ваксинация са икономически, а наистина ефективна мярка е била въвеждането на зеления сертификат. Ще направим подробен анализ на стимулите, за да видим дали имат реален ефект, допълни той.

Парламентът ще изисква да има план за борба с пандемията с ясно разписани параметри и информационна кампания за мерките. "Ваксините спасяват живот, предотвратяват смъртността и намаляват тежестта на хоспитализациите", каза Симедчиев.

Има нужда от постоянно адаптиране и осъвременяване на плана най-малко заради промяната на доминиращите варианти на коронавируса в страната. "Не можем механично да пренасяме всичко, което се случва в други държави" заради различните ситуации като нива на ваксинация, демография и варианти на вируса, предупреди Симидчиев. 

До края на януари ще има достатъчно данни за ситуацията в страната, за да могат да се подготвят адекватни мерки, добави той. 

"Важно е да има устойчивост и този план да стане част от Закона за здравето, за да може да има ясна параметизирана отговорност на изпълнителната власт."

Симидчиев не коментира дали ще има нови ограничения, но заяви, че до момента не е имало интензивен диалог между всички заинтересовани страни в процеса - населението, работодателските организации, законодателната и изпълнителната власт.

"Трябва да действаме като общност, защото понякога интересите на определена група надделяват на интересите на общността, а това не бива да се допуска... За да имаме икономика, трябва да имаме здраво население."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.