Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Възможна е газова криза при влошени отношения между ЕС и Русия

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, "Бизнес старт", 16.12.2021

13:03 | 16 декември 2021
Обновен: 13:09 | 16 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Противоречията между Русия и Запада може да доведат до влошаване на енергийната криза. Москва често използва зимния период и съпровождащата нужда от по-сериозни газови доставки като инструмент за постигане на политически цели. Самият Владимир Путин заяви, че има директна връзка между одобряването на Северен Поток 2 и намаляването на цените на доставки на газ от Газпром за Европа. Допълнително влошаване на отношенията между Русия и Европа не са препоръчителни, за да не се стига до по-дълбока криза в енергетиката. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

Голямата новина от вчерашните срещи и изказвания в Брюксел е, че Европейският съюз потвърди, че ще се съобрази със становището на България относно разширяването към Западните Балкани. Северномакедонската политическа класа го прие много тежко. След 7 месеца липса на конкретика в нашата външна политика българските партньори разбраха, че проблемът не е двустранен. Става дума за проблем между Република Северна Македония и европейските принципи. 

“Става въпрос за защита на човешки права, защита на правата на малцинствата. Не става дума само за някакъв елементарен и двустранен спорт.” 

В момента влизаме в много интересен период, казва Милен Керемедчиев, приключва председателството на Европейския съвет на Словения. Според Керемедчиев, от Словения не могат да се похвалят с кой знае какъв пробив от гледна точка на влизането на страните от Западните Балкани в ЕС. Сега има преход към френското председателство, което ще бъде особено интересно, защото Франция влиза и в избори. Очакванията са първите три месеца да бъдат особено активни от гледна точка на навигиране на Европейския съюз, а следващите три месеца ще бъдат свързани с навигиране на изборите във Франция за президент. 

“Преминаваме към един много интересен транзитен период, новият германски канцлер Шолц дойде на срещата вчера, а новият български премиер Кирил Петков ще отиде утре за двустранни срещи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и другите му колеги.” 

Милен Керемедчиев е на мнение, че пътят, който новият премиер Петков е начертал за отношенията между България и Република Северна Македония, надгражда това, което сме имали до момента. По негови думи има фиксация в комисията за културното и историческото наследство на България и Северна Македония, която не бележи никакъв прогрес и е основният препъникамък в отношенията между двете страни. 

“Петков предложи гръцкият модел, при който Северна Македония и Гърция отвориха своите граници и позволиха на гражданите си да пътуват свободно като туристи и да работят. Изгради се инфраструктура, държавите започнаха да търгуват. В момента, в който Гърция и Северна Македония започнаха да си общуват спокойно, тогава напрежението между тях спадна.”

Бившият зам.-министър заяви, че именно това липсва в отношенията между България и Северна Македония. Като изключим историческото и културното наследство, България и РСМ изобщо не са свързани по никакъв начин. Автомобилният транспорт е в окаяно състояние, железопътен транспорт няма, няма и преки полети.

“Аз все още настоявам, че трябва да има преки полети между София и Скопие. Тази връзка ще бъде изключително важна за отношенията между страните ни.”

Керемедчиев смята, че това ще бъде надграждане над общата доктрина, която България има към Северна Македония. Той допълни, че ако се приеме предложението на българските политици да не се обвързва влизането на Северна Македония на влизането на Албания, то ще се види, че България изобщо не е основната пречка пред тези две страни.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да намерите тук