Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пандемията извади на преден план заниженото качество на образованието в България

Светлана Савова, директор на отдел "Партньорствa и продажби" във VEDAMO, “Бизнес старт“, 03.12.2021

11:44 | 3 декември 2021
Обновен: 12:44 | 3 декември 2021
Автор: Александра Попова

Най-големият проблем при дистанционното обучение е, че заради пандемията всичко се случи много бързо. В рамките на няколко дни хората трябваше да започнат да използват различни платформи, тъй като нямаха избор. Нещата се случиха бързо, но не и качествено. Проблемът не е в дистанционното обучение, а в начина, по който се осъществява. Зад всяка една технология стоят хора. Ролята на учителите е еднаква в електронна и в нормална среда. Човешкият фактор е водещ без значение дали обучението е виртуално или не. Това каза Светлана Савова, директор на отдел "Партньорствa и продажби" във VEDAMO,  в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Качеството на образованието в България през последните години е занижено не заради онлайн обучението. Пандемията извади на преден план пропуските в образованието и какво е неговото реално ниво".

Образованието е много бавно променящ се механизъм. Всяка една реформа отнема много време, както и всяка една промяна, за да се види дали е работеща. Децата се променят изключително бързо, както и заобикалящият ги свят. Трябва да има адаптация на учебните материали и съдържание, начин и подход на преподаване. Необходимо е да влязат повече учители в образователната система, които са по-близки до начина, по който мислят децата.

От понеделник всички ученици се връщат в класните стаи. Според госта това трябваше да се случи по-рано. След определен период от време седене вкъщи учениците се отпускат, като беше необходимо да се измисли ротационен принцип.

Светлана Савова разказа повече за онлайн платформата VEDAMO.

"Платформата е виртуална класна статия, която е създадена от учители. Целта ни беше да я направим достатъчно интерактивна и гъвкава, за да покрие всеки един начин на преподаване и той да бъде адаптиран за онлайн среда".

В платформата има редица инструменти, които са направени за интерактивна работа между учениците или работа по групи. Има интерактивна бяла дъска, на която могат да създават съдържание. Имаме мониторинг на това, дали децата дори и със спрени камери са в прозореца или се занимават с нещо друго.

"VEDAMO репликира традиционния начин на преподаване в онлайн среда. Имаме няколко основни групи инструменти. Една част от тях са интерактивни, с които да държим децата ангажирани и да са активни участници в процеса. Друга част от тях ни позволяват да управляваме учебния процес, а трети ни предоставят възможност за персонализирана работа с учениците", каза Светлана Савова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.