Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Има съпротива срещу реформите в железниците, лобизъм бави модернизацията им

проф. Симеон Ананиев, Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт, „Бизнес старт“, 26.11.2021

12:31 | 26 ноември 2021
Обновен: 14:45 | 26 ноември 2021
Автор: Александра Попова

В България от 2007 г. насам не са модернизирани основните жп коридори. Лобизмът е важна тема, тъй като това е причината модернизацията на жп линиите да е доникъде 15 г. след влизането ни в ЕС. Поради интереси на дадени фирми, които се занимават със строителство, не успяхме да въведем системите за ново управление и движение на влаковете. Това каза проф. Симеон Ананиев, Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"От 2 години в БДЖ има машини за закупуване на билети, които са купени, но не са пуснати, тъй като продавачите на билети ще останат без работа. Проблемът е в мисленето ни – искаме светът около нас да се промени, но не искаме да се развиваме и учим", смята проф. Симеон Ананиев.

Транспортът не трябва да бъде разглеждан по сектори. Приоритетите в сектора на транспорта трябва да бъдат ориентирани към реалните вериги на доставки за товарните превози и осигуряване на мобилност на хората. Това означава, че съобразно нуждите на икономиката трябва да бъдат осигурени такива вериги на доставки, при които да има ефективност, устойчивост и щадене на околната среда.

След бурното си развитие през миналия век железопътният транспорт постепенно изгуби част от позициите си. На преден план излезе автомобилният транспорт. Липсата на съответната инфраструктура води до сериозни проблеми във веригата на доставките. Последните тенденции показват все по-голям процент на участие на железниците във веригите на доставки. ЖП транспортът обаче трябва да бъде свързан и с другите видове транспорт.

Според госта, за да се подобрят веригите на доставки е необходимо условно разделяне на разстоянията, на които всеки един транспорт може да превозва оптимално. До 1000-1500 км. за автомобилния транспорт и до 4000 км. за железниците. Част от проблемите с веригите на доставки могат да бъдат решени чрез пренасочване на товарите от пътната към жп мрежата.

Проф. Симеон Ананиев коментира и темата за тежката катастрофа на магистрала "Струма" и какви трябва да бъдат правилните задачи, които да бъдат поставени на експертизата от следствието и прокуратурата.

"В конкретния случай има два подхода. Единият е да се назначат единични експертизи, което отнема повече време, тъй като всяка следваща експертиза зависи от предишната. Другата опция е да се състави комплексна експертиза, но това е трудна задача, тъй като е нужен екип. В случая с катастрофата на магистрала "Струма" трябва да има поне 6 експертизи", обясни гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.