Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Акад. Петрунов: Трябва да се въведе поставянето на бустерна доза срещу COVID-19

Акад. д-р Богдан Петрунов, алерголог, "Бизнес старт", 24.11.2021 г.

12:13 | 25 ноември 2021
Обновен: 14:27 | 25 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Наличието на антитела не означава, че хората не се нуждаят от ваксина, а въвеждането на "Зелен сертификат" в България въз основа на антитела е грешно, тъй като само ще откаже колебаещите се от ваксиниране. Поставянето на бустерна доза е от изключителна важност, тъй като придобитият имунитет срещу COVID-19 постепенно отслабва. Трябва да се въведе ваксинация и за децата над пет годишна възраст. Това коментира акад. д-р Богдан Петрунов, алерголог и създател на лекарството „Респивакс“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Петрунов поставянето на бустерна трета доза от ваксината е „изключително важно“. Ефектът (имунитетът) от ваксините постепенно отслабва и не е повече от дванадесет месеца и бустерната доза само ще засили този имунитет.

„Европейският съюз най-горещо препоръчва тя да се поставя около шест месеца след втората доза. Тя не засилва само антителата, за които постоянно се говори, но не са най-важни, а клетъчния имунитет.“

Пълна заблуда е, че ако имате много висок брой антитела, не трябва да си поставяте ваксина, защото може да се случи нещо лошо, каза Петрунов. „Няма нищо подобно. От медицинска гледна точка, така наречената цитокинова буря не е свързана с антителата.“

Приемането на имуностимуланти като „Респивакс“ помага, но не трябва да се приема като заместител на ваксината, която е специфично насочена срещу COVID-19, напомни Петрунов. Зимните месеци са най-подходящи за приемането на имуностимулатори, но те не се взимат „когато вече сте болен, но са особено добри в периода след коронавирусната инфекция“, каза той.

Ваксинирането на деца над петгодишна възраст много скоро ще бъде разрешено в България, прогнозира Петрунов. „Ваксините на Pfizer и Moderna вече са разрешени за деца в САЩ и Европейския съюз. Децата много малко боледуват от коронавирус, но разнасят инфекцията“, каза Петрунов и призова родителите да не се притесняват да ваксинират децата си.

В коментар за въвеждането на зеления сертификат, Петрунов заяви, че това е намалило заболяванията в страната, но издаването на сертификат за антитела в България е било погрешно.

„Няма мярка, която да каже колко антитела трябва да имате, за да бъдете предпазен. Никъде в света, освен в два-три кантона на Швейцария, не се издава такъв сертификат. Това само демотивира хората да се ваксинират и те смятат, че могат напълно спокойно да се движат навсякъде и да разнасят инфекции.“

Ниските нива на ваксинация и високата смъртност от коронавируса в България могат да бъдат обяснени с недоверието на хората в експертното мнение, коментира Петрунов.

„Здравната култура на българите е ниска – къде е вярата в науката и къде е вярата в празните приказки и мнения на крайно некомпетентни хора. Тъжната картина е, че агенцията „Една жена каза ...“ е най-авторитетната сред хората.“

Едва 50 – 55% от лекарите са ваксинирани, а при учителите нивото е около 40-45%. „Естествено, че хората няма да вярват на ваксината, като видят, че тези интелектуални прослойки не са ваксинирани. Това е много странно и необяснимо поведение – шокиран съм как реагира нашето общество“, каза Петрунов.

Всички проучвания и данни в световен мащаб показват, че над 90% от смъртните случаи и хоспитализирани с коронавирус са при хора, които не са ваксинирани, допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.