Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Петър Захариев: Новата власт да се заеме с разюзданите технически прегледи на автобусите

Петър Захариев, председател на Сдружението на автобусните превозвачи, „Бизнес старт“, 24.11.2021

12:24 | 24 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Покупката на нови автобуси трябва да е държавна политика, която да се провежда съвместно с превозвачите. Средната възраст на нашите автобуси е 20 години. В доклада на "Агенцията за безопастност на движението по пътищата" пише, че 75% от първоначално регистрираните автобуси в България за първата половина на 2020 г. са употребявани. Това каза Петър Захариев, председател на Сдружението на автобусните превозвачи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Проблемът е комплексен – взимаш кредит и купуваш нов автобус, след което не можеш да го изплатиш и банката ти го взима. Така минаваш в сивия сектор – купуваш автобус, който дадена фирма вече е бракувала. Купувачът го дава на частен майстор, който му сменя цялата конструкция, но носещите части са проблем. Така автобусът става потенциален убиец.

"Темата за технически пунктове за технически прегледи трябва да бъде приоритет пред новата власт. Издаването на лицензи за технически пунктове е неконтролируема дейност, тъй като те са безброй. В Мюнхен има 7 пункта за технически преглед за товарни и леки автобомили, в България само в ж.к. „Люлин“ са 30", добави още гостът.

"Необходимо е спешна реорганизация на обществения превоз на пътници и товари".

Министерството на транспорта на Република Северна Македония започна процедура по отнемане на лиценза на автопревозвача „Беса транс“, в чийто автобус загинаха най-малко 45 души на магистрала „Струма“. Той е извъшвал международен превоз, без да е имал лиценз.

"Лицензът е част от документите, необходими за един автобус. Това е технически въпрос, който би трябвало да бъде извършен от самата фирма. „Беса транс“ три години е използвала този автобус, без да има лиценз. 4-те автобуси на фирмата са пътували редовно между Скопие и Истанбул за шопинг турове", разказа Петър Захариев.

Автобусът има всички останали документи, които нашите и македонски власти са проверявали, за да пътува по пътищата – полицейска регистрация, талони, минал е технически преглед. Лизензът се проверя от специализирани органи като ДАИ. Липсата на лизенз не означава, че автобусът е технически неизправен.

Според мен шофьорът, за да се качи на мантинелата вдясно означава, че е управлявал автобуса в грешна посока. Отклонил е вниманието си за секунди, като се движил поне с 100 километра в час. Нашите органи трябва да проверят дали автобусите имат допълнително лично монтирани устройства за изключване на темпомата, смята Петър Захариев. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.