Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Отказът от ваксинация в ранна детска възраст ще върне отдавна изчезнали болести

проф. Христо Матанов, историк, “Бизнес старт”, 19.11.2021

12:08 | 19 ноември 2021
Обновен: 14:52 | 19 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Винаги е имало пандемии, но те са били различни. Класическата чума, която е предизвикала две регистрирани пандемии през Средновековието, е бактериална чума, тоест тя е външно клетъчна. Ако тогава имаше антибиотици, което е едно от най-големите постижения на съвременната медицина, то нямаше да се развие толкова динамично и да вземе 1/3 от населението като жертви. Днешните пандемии като се започне от испанската болест до COVID-19 са по-скоро вирусни, вътрешно клетъчни, и на тях антибиотиците не влияят. Това каза проф. Христо Матанов, историк в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По данни на СЗО България рязко е увеличила употребата на антибиотици, което води до резистентност.

“Антибиотикът не действа на вирусната инфекция, той действа на страничните ефекти.”

Прави са тези, които казват, че сме в почти постоянна пандемия, защото движението на населението е обратната страна на глобализацията и никой не може да предвиди мутацията на вирусите.

Ваксината е още едно значимо постижение на науката, но масовото недоверие във ваксинацията у нас се среща при повечето млади хора.

“Мислех, че антиваксърите са необразовани, но не е точно така. Причината се корени в две неща - недоверие в науката, но трябва да се знае, че тя никога не може да даде 100% верен отговор на всяко предизвикателство. Антивкасърството е между младите хора, защото те не знаят нуждите от ваксината.”

Гостът споделя, че е от това поколение, което е щяло да има опорно-двигателни проблеми, ако не е било ваксинирано с ваксината срещу полиомиелит за детски паралич. Затова и много малко хора от него са антиваксъри. Много млади семейства отказват да ваксинират детето си в ранна детска възраст, а последствията според професор Христо Матанов ще бъдат, че след години ще ни чака взрив на заразни болести, които смятаме за отдавна изчезнали. Такъв тип болести за туберкулозата, полиомиелит, едра шарка и други.

Целия разговор може да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук