Нужна е политическа кампания за възстановяване на доверието

Проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в НБУ, в ефира на предаването “Бизнес старт”, "Бизнес старт", 17.11.2021

12:22 | 17 ноември 2021
Обновен: 10:49 | 18 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Онези, които ще имат особено влияние в новия парламент ще бъдат опитните. Дори и да са в опозиция или притиснати в ъгъла, в крайна сметка ГЕРБ и ДПС са толкова умели в боравенето с парламентарните трикове и хватки, че те нямат никакъв проблем с плаващите мнозинства, играта с кворума и парламентарните комисии, че ако решат могат да блокират политиките на новите партии. Това заяви проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в НБУ, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

“Българите се научихме последните години да не вярваме чак толкова на обещания и аз на това отдавам този отлив от желанието за гласуване, а не толкова заради машините и ковид.”

Проф. Росен Стоянов заяви, че у хората има разочарование от неизпълнените обещания на политиците и това реално е причината те да подхождат скептично към това, което чуват, че се обещава и дали то съответства с реалните възможности на политиците. 

“Забелязва се тенденция за пренареждане и да пресяване на играчите в Народното събрание. Появата на нови партии, в които има хора, които никога не са били дълбоко в управлението на държавата, както и тяхната възраст, която предполага смяна на поколенията в политиката, всичко това води до оптимистични очаквания.”

Това ще задължи всяка една от големите партии да направи подобен тип реформа, да смени партийните дейци с нови хора, които приличат и говорят като сегашните герои на деня. Те вече ще се опитват да достигнат до онези нови лица, които всяка година получават право да гласуват. Най-добрата перспектива е инвестицията в младите поколения, казва проф. Стоянов, онези, които все още нямат право да гласуват. 

“Наличието на алтернатива на политическия пазар не е достатъчно, за да накара младите хора да гласуват. Те започват да ми задават въпроса - какъв е смисъла от тази заявка зад властта, има ли някаква ценност зад нея. Това е смисъла, политиците трябва да се замислят каква идея представят на своите избиратели, която да ги мотивира да гласуват.”

Проф. Стоянов смята, че политиците трябва да направят една средносрочна кампания за възстановяване на доверието в тях. Първата стъпка е, че обществото вече ги познава. Но това не е достатъчно. 

“Това безлично тяло някъде там, държава, министерство, община, за които говорим винаги като някакво отстранено лице. Институциите се правят от хора и когато върнем доверието в тях, то и посланията ще проработят.  

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости в предаването "Бизнес старт" вижте тук