Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Частните училища са най-големите иноватори в образователния сектор

Радка Карагьозова, секретар на УС на БАЧУ /Българска асоциация на частните училища, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 11.11.2021

12:40 | 11 ноември 2021
Обновен: 13:41 | 11 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

В развитието на частните училища последните 25 години степента на дискриминираност намалява, но тя все още е факт, който спъва прогреса на частното образование в България. Това заяви Радка Карагьозова, секретар на УС на БАЧУ /Българска асоциация на частните училища, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

“Националните програми за образование са важен стълб за финансиране, но те са линия и за стратегическо развитие на образователната система в България. Ние сме допуснати само до част от тях, но са необходими законодателни промени, за да се включим в останалите.”

Радка Карагьозова посочи още, че частният образователен сектор също така няма равнопоставен достъп до европейските оперативни програми, но към момента БАЧУ води разговори с Изпълнителна агенция Одит на средствата от Европейския Съюз, за да може и частните училища и детски градини да са на равно с останалите образователни институции. 

“За нас най-важен е разговорът за равнопоставеното включване на частния образователен сектор в Плана за възстановяване и устойчивост. Повече от ясно е, че всички субекти в образователната система са част от процеса на възстановяване и устойчиво развитие. Няма причина ние да бъдем изолирани от този процес.”

Карагьозова определи изолирането на частния сектор от Плана за възстановяване и устойчивост като недалновиден, а не като несправедлив, защото частните училища и детски градини са много силен двигател на иновациите в образователната система. Тяхното игнориране де факто спира развитие на образователните институции в България. 

“Последните години сме облагодетелствани да бъдем в изключително ценен диалогичен режим с министерството на образованието, както и в един развиващ се и добронамерен диалог със социалните партньори. В моменти на криза партньорството излиза на преден план.”

Радка Карагьозова посочи, че далеч по-важно да се води разговор за това кои са качествените партньори на образователната система и кои са правилните решения, за да се върви напред, а не да се дъвче темата коя институция как се финансира. Тя допълни, че няма разлика в мерките, които спазват частните и държавните образователни институции. Основното, което ги отличава е, че частните имат по-малък брой ученици, което им позволява повече гъвкавост и по-безопасна среда. Освен това частните училища са успели да много бързо да адаптират учебния си процес спрямо новите мерки заради високо ниво на иновативност. 

“Ние проведохме родителски срещи, информационни срещи, това е начина, по който работим от години, за да обясним на родителите и децата за тестването и как ще се проведе то. Децата не приемат тестването така тежко, както то изглежда за родители. Вчера стартирахме присъственото с 90% от учениците и почти 100% от капацитета на паралелките. Това е огромен брой, имайки предвид ситуацията.”

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" тук