Кристалина Георгиева може да загуби поста си, но след като има доказателствата

Любомир Стефанов, политолог, "Светът е бизнес", 17.09.2021

21:06 | 17 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Кристалина Георгиева може да загуби поста си, но след като има доказателствата

Възможно е Кристалина Георгиева да бъде освободена от поста си на изпълнителен директор на Международния валутен фонд. Необходимо е обаче да се видят доказателствата по случая, като не е случайно, че Министерството на финансите на САЩ, засега отказват коментар.

Това каза политологът Любомир Стефанов в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Коментарът му е по повод съобщението от Световната банка от четвъртък, че ще прекрати измерването на рейтинга Doing Business, защото Георгиева е оказвала натиск над съставилите му да повишат оценката на Китай в докладите за 2018 и 2020 г. 

Според Стефанов, засега скандалът е по-скоро политически, отколкото икономически. Доказателство за това е, че в Китай икономиката се определя от политическата система, а не от пазарите. 

Бъдещият проект на бившите министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев не само, че пренарежда, а и вкарва политическата реалност в ново измерение, според Стефанов. Той обаче смята, че докато двамата не покажат какви са техните идеи и "какво могат да произведат сами", електоралният им потенциал е равен на нула. Причината е, че високият им рейтинг се дължи на образа им на служебни министри, които досега са изпълнявали програма написана от техния работодател - президента. 

Изключително важно за техния успех ще е и коя ще бъде партията, чийто мандат ще използват да се явят на избори, защото "бюлетината няма да пише "Петков, Василев и сие", а ще е името на партия" и двамата трябва да са наясно, че организацията, към която ще се прикрепят или ще бъде трамплин или това ще им е последното начинание в политиката, каза Стефанов. 

"Постигането на леви цели с десни инструменти звучи като оксиморон, като дървено желязо. Това е по-скоро продължение на популисткото говорене", каза още Стефанов.

В коментар за създадения отбранителен пакт между САЩ, Австралия и Великобритания, Стефанов каза, че идва в отговор на заявените амбиции на Китай спрямо Тайван, Тайланд и дори Япония. САЩ е много по-добър стратегически съюзник за Австралия от Франция, а освен това американците имат по-добра технология и подготовка, която да предоставят. Същевременно Париж едва ли ще получи подкрепа от Европейския съюз, след като Австралия се отказа от сделката им за 40 млрд. долара за доставка на подводници. "Причината е, че Франция е преговаряла от собствено име, а не от името на Съюза", обясни Стефанов. 

Какво чу политологът от речта на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, каква ще е конфигурацията в българския и какви ще са резултатите от изборите в Германия - гледайте във видеото.