Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Криптовалутите могат да изместят сегашната парична система в период от 15 до 30 години

Благовест Белев, основател на Blockchain.bg и съучредител на Българската биткойн асоциация, Клуб Investor, 17.04.2021

21:30 | 17 април 2021
Обновен: 23:10 | 17 април 2021
Автор: Севделина Илиева

Тепърва ще си плащаме за стимулите от държавите. Тази система на печатане на пари може да има още 10 години живот, но със сигурност няма още 30 или 50 години живот. Когато на сегашната система й свърши живота, тя ще бъде изместена от това, което е по-адекватно в текущия момент и вярвам, че това ще бъде някоя от криптовалутите, които продължават да се развиват с много голяма скорост. Силно вероятно е това да бъде биткойн, етириум или някой техен конкурент и в период от 15 до 30 години това да се случи, заяви Благовест Белев, основател на Blockchain.bg и съучредител на Българската биткойн асоциация, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Белев дигиталният юан няма да промени съществено нищо, тъй като разплащането ще остане подобно, просто може би ще се смени платформата, която китайците ще използват. А контролът върху паричната маса ще остане при китайското правителство и това няма да се промени.

"В същото време основната идея зад криптовалутите е ние да имаме децентрализация на властта и на контрола, така че да не може една държава или шепа политици да решават какво да се случи с паричната маса на хората". 

Анализаторите, коментират листването на Coinbase като сигурен знак, че криптовалутите се превръщат в мейнстрийм. Фурорът около тази новина бе голям, тъй като това е първата компания, свързана с криптовалути, която излиза на борсата, коментира още Благовест Белев. 

„Смятам, че този тренд ще продължи. Все повече компании ще обявяват, че публично притежават биткойни или по някакъв начин ще ги използват.“

Все по-голямата популярност на биткойна води до увеличаване на неговата стойност. Това до голяма степен се дължи на мрежовия ефект, а без него не може да съществува нито една криптовалута.

„Ако се анализира добре биткойна, като свойства и функции, които може да изпълнява, може да бъде много, много по-добри пари от всеки вид други, които познаваме в момента – вкючително златото, включително държавните валути.“

Според Благовест Белев биткойна и криптовалутите като цяло имат голямо бъдеще, а след години биха могли да станат основен начин на разплащане, тъй като системите, които биха позволили това в момента се разработват.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“ може да видите тук.