Търговският стокообмен между България и Турция за 2017 е 4 млрд евро

Д-р Хасан Улусой, посланик на Турция в България, Светът е бизнес, 27.11.2018

22:00 | 27 ноември 2018
Д-р Хасан Улусой, посланик на Турция в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Хасан Улусой, посланик на Турция в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 г. търговският стокообмен между България и Турция възлиза на 4 млрд. евро. Също така Турция е третият по големина търговски партньор на България. Това каза д-р Хасан Улусой, посланик на Турция в България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"През изминалата година отношенията между двете страни се развиха. В България бяха организирани търговски форуми, в които участваха 10 министри и заместник-министри на Турция".

По време на турския бизнес форум, който се проведе миналата седмица, са се регистрирали над 600 бизнесмени от България и Турция. Търговията, предприемачеството, инвестициите и строителството формират солидна основа за отношенията между Анкара и София, заяви Улусой.

Близките отношения между турския президент Реджеп Ердоган и министър-председателя на България Бойко Борисов са допълнителен принос за добросъседските отношения, допълни той.

„В България оперират около 70 турски важни инвеститора, а около 3000 са дружествата с турски капитал в страната“.

Той коментира и състоянието на икономиката на Турция.

„Турция е 13-та по големина икономика в света и 5-та в Европа. През първите 6 месеца на тази година ръстът на икономиката на страната е 6.3%. Турция е на първо място по икономически ръст сред страните от ОИСР и на второ място сред участниците в Г-20, след Индия. Брутният вътрешен продукт е около 900 млрд. долара, а доходът на глава от населението е 26 хил. долара. След взетите мерки турската лира преодоля и възстанови 30 процентният си спад спрямо чуждите валути“.

Новото летище в Истанбул е с размерите на 11 хил. стадиона. Капацитетът му след първата фаза е 90 млн. пътници и 200 млн. след завършването на проекта, обясни турският посланик.