Вариантите за Brexit са четири

Темелко Дечев, предприемач и изпълнителен директор на Prosperamo Group, В развитие, 10.08.2018

13:22 | 10 август 2018
Темелко Дечев, предприемач и изпълнителен директор на Prosperamo Group, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Темелко Дечев, предприемач и изпълнителен директор на Prosperamo Group, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Четири са сценариите, по които може да протече излизането на Великобритания от Европесйкия съюз (ЕС). Това каза Темелко Дечев, предприемач и изпълнителен директор на Prosperamo Group, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Дечев посочи като един от вариантите Brexit да остане без конкретна сделка до датата, на която ще се състои. Той добави, че в този вариант търговията между Великобритания и ЕС ще се осъществява на принципите, установени от Световната търговска организация.

Като друг вариант гостът посочи сделка, подобна на тази между Турция и ЕС.

„При този сценарий Кралството ще може да търгува стоки на идентични правила с тези между държавите в ЕС, но няма да може да регулира самостоятелно своите граници, трябва да го прави съвместно с регулациите на ЕС“.

Дечев коментира и примера на Швейцария и Норвегия, които са членки на Европейската асоциация за свободна търговия и плащат за достъпа до единния пазар на ЕС. Гостът посочи, че в този вариант свободното движение на хора ще се запази, а това не е част от интересите на Великобритания.

„Най-логичното споразумение, от гледна точка на бизнеса, е подобно на това между Канада и ЕС. Това е най-удачният вариант за Кралството. Не е ясно дали ЕС ще се съгласи на подобна сделка, по-скоро британците ще са тези, които ще трябва да направят компромис. В такъв случай най-вероятно ще се стигне до споразумение, подобно на това между Швейцария или Норвегия и ЕС“.

Дечев посочи, че все още няма компания, която цялостно да е изнесла бизнеса си от Великобритания.

„Има множество примери за дружества, които частично изтеглят дейности от страната, но все пак още никоя компания не е напуснала изцяло“.

Вижте целия разговор във видеото.