Как се развива хедж фонд индустрията?

Йонко Чуклев, финансов анализатор, В развитие, 06.08.2018

15:09 | 6 август 2018
Йонко Чуклев, финансов анализатор, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йонко Чуклев, финансов анализатор, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че в последните 10 години хедж фондовете донякъде разочароваха пазарите и инвеститорите, понеже тяхната доходност често не можеше да достигне тази на водещите индекси в Европа и САЩ. Те са доста критикувани и с таксите, които налагат на инвеститорите. Това каза Йонко Чуклев, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Чуклев поясни, че хедж фондовете имат такса за инвеститорите върху активите, които управляват, независимо дали те са на печалба, или загуба. Според госта променящите се условия в индустрията би трябвало да доведат и до преразглеждане на тези такси.

Експертът посочи, че големите проблеми на хедж фондовете към момента идват от неумението им да се справят добре срещу общия пазар, когато волатилността е ниска. Той добави като друг проблем за тях отрицателните доходности по държавните ценни книжа, които продължават да са факт в Европа, както и грешните има стратегически решения - положителната нагласа на хедж фондовете към енергийните суровини.

"Комбинацията от тези няколко предпоставки обуславя отлива от хедж фондовете".  

Според госта хедж фонд индустрията не изостава в технологичното си развитие. 

"В последната година може би не сме свидетели на чак толкова силно технологично развитие на хедж фондовете, но това по-скоро е резултат от високите очаквания, които самите те поставиха преди това с изключително бързото си технологично развитие". 

Според Чуклев повишените регулаторни изисквания ще доведат до изнасяне на част от операциите в сектора в държави, в които законите не са толкова строги.  

"Индустрията има начин да реагира срещу увеличените регулаторни изисквания". 

Експертът посочи, че влиянието на хедж фондовете върху пазара е сравнително намалено.

"В последните години институциите, които променят пазара, са централните банки. Това доведе до намаляване на влиянието на хедж фондовете на пазара". 

Вижте повече във видеото.