Западните Балкани ще си сътрудничат в туризма

Горан Свиланович - генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество

22:00 | 13 юли 2018
Горан Свиланович - генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, Босна и Херцеговина и бивш министър на външните работи на бившата държавната общност Сърбия и Черна Гора, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Горан Свиланович - генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, Босна и Херцеговина и бивш министър на външните работи на бившата държавната общност Сърбия и Черна Гора, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През следващите три години в Западните Балкани ще бъде формирана туристическо-експертна група. Тя ще се създаде в сътрудничество с правителствата в региона и Европейския съюз (ЕС). Целта ѝ ще бъде да подготви нови туристически маршрути. Западните Балкани са място, където се срещат различни култури и цивилизации и това центърът, около който ще се създаде този проект. Идеята е и малкият бизнес да дойде с идеи, които именно тази туристическо- експертна група ще разработи. Те ще се базират на общото културно наследство, както и на общото историческо минало на държавите от региона. Това цели и Регионалният съвет за сътрудничество – дефиниране на новите туристически маршрути, които съвместно ще бъдат финансирани от страна на ЕС и други държави, за да се представи региона като обща дестинация на големите, световните туроператорски компании. Това каза Горан Свиланович - генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, и бивш министър на външните работи на бившата държавната общност "Сърбия и Черна Гора", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Свиланович посочи икономическите показатели на страните от региона като мотиватор за осъществяването на този проект.

„Износът от този регион се реализира предимно чрез туризма. Той възлиза на 24% . Повече от 5% от работещите в региона са в сферата на туризма. Почти 15% от приходите от туризма формират БВП на региона. Туризмът диверсифицира част икономиката. Занимаващите се в сектора са ангажирани със земеделие, производство на храна, добив, логистика, с една дума –  всичко. Крайната цел е повече хора да намерят работа в сферата. Това ще намали броя на хората, които напускат страната и ще накара повече млади хора да останат по родните си места“.

Гостът посочи, че за 3 години проектът ще разполага с около 5 млн. евро. В него са ангажирани експерти, туристически организации,стопански камари, граждански и неправителствени организации. Той обобщи, че целият сектор е част от този проект.

Според Свиланович ако всяка една икономика на страните от Западните Балкани се опита да направи това поотделно, то ефектът няма да бъде същият.

"Ако всяка една от икономиките се появи сама на пазара, едва ли ще може да постигне същото. Съществува потенциал на всяка една страна в региона. Разбира се, не всяка страна е Хърватия и има такова море. Туристическите групи искат да видят все повече. Тези, които посетят Дубровник, искат да видят Мостар, след това да видят Сараево. За това става въпрос. Цели се засилването на основната икономическа активност и формирането на регионална икономическа зона, за която се договориха премиерите на срещата в Тръст миналата година. Това всичко е част от една идея регионът да се представи като общо място и да се използва потенциалът в регионалното сътрудничество. Важно е да се засили търговията между страните и да бъдат привлечени повече чуждестранни инвеститори".

Целия разговор вижте във видеото.